Doi sateliţi Galileo au fost lansaţi vineri cu o rachetă Soyuz

Cei doi sateliți Galileo, Sat-5 și Sat-6, a căror lansare, prevăzută pentru joi, a fost amânată din cauza condițiilor meteo nefavorabile au plecat vineri de la centrul spațial din Guyana franceză la bordul unei rachete rusești Soyuz, transmite AFP.

Sateliții vor permite desfășurarea sistemului european de navigație ce va concura GPS-ul american, după cum a anunțat luni Agenția Spațială Europeană (ESA), cu sediul la Paris. Cei doi sateliți Galileo, care urmează să fie operaționali de la toamnă, după primele teste pe orbită, se vor alătura altor patru lansați deja pentru desfășurarea sistemului de navigație dorit de Comisia Europeană.

La sfârșitul lui 2014 urmează să mai fie lansați doi sateliți, iar restul, până la un total de 30, vor fi plasați pe orbită în ritm de câte șase-opt pe an, cu ajutorul unor rachete Soyuz și Ariane 5. Primele servicii ale sistemului Galileo vor fi inaugurate la sfârșitul acestui an, rețeaua urmând să fie în întregime operațională în 2018.

Europenii au dorit să dispună de propria lor tehnologie, independentă de sistemul militar american GPS. Programul de peste 5 miliarde de euro este finanțat 100% de Comisia Europeană și realizat de ESA. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata