Două femei vor putea fi înhumate în Panteonul din Paris

Doi bărbaţi şi două femei care au luptat pentru Rezistenţa franceză în cel de-Al Doilea Război Mondial vor fi înhumaţi în Panteonul din Paris anul viitor alături de marii cetăţeni ai Franţei, a anunţat vineri preşedintele Francois Hollande, relatează agenţia Reuters.

La o ceremonie la Fort Mont-Valerien în afara Parisului, unde un pluton a executat 22 de luptători din rezistenţă şi trei liceeni în 1944, Hollande a declarat că ei „întruchipează valorile Franţei când ea a fost slabă”.

Germaine Tillion şi Genevieve de Gaulle-Anthonioz vor fi înhumate alături de singurele alte două femei în mausoleu – Marie Curie şi Sophie Berthelot, care a refuzat să fie îngropată separat de soţul ei, chimistul Marcellin Berthelot.

Panteonul adăposteşte osemintele a 74 de francezi iluştri inclusiv Voltaire, Rousseau, Victor Hugo şi Jean Jaures.

Rezultatele unui sondaj online pentru idei despre cine ar trebui să fie înhumat în Panteon i-au fost prezentate lui Hollande anul trecut după ce el a sugerat că dezechilibrul de gen acolo ar trebui schimbat.

Tillion şi de Gaulle-Anthonioz, nepoată a fostului preşedinte Charles de Gaulle, au fost trimise în lagărul de concentrare Ravensbruck din Germania pentru rolul lor în Rezistenţă, dar au supravieţuit.

Cei doi bărbaţi care vor fi înhumaţi în Panteon sunt Pierre Brossolette şi Jean Zay. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata