Două treimi dintre deputaţii moldoveni, daţi în judecată pentru că nu au spus dacă au colaborat cu serviciile secrete

64 din cei 101 de deputaţi moldoveni au fost daţi în judecată de Asociaţia Naţională a Tinerilor Istorici (ANTIM) pentru că au refuzat să răspundă la întrebarea dacă au colaborat sau nu cu fostele servicii secrete comuniste şi cu cele actuale.

La Curtea de Apel încep primele procese împotriva aleşilor poporului care au ignorat demersul asociaţiei. ‘Acţiunea ANTIM este un test pentru clasa politică şi societatea noastră: cât de pregătiţi suntem pentru a deschide arhivele fostului regim totalitar’, scrie marţi cotidianul Timpul. ‘Prin această acţiune vrem să vedem cât de responsabili sunt aleşii noştri în a furniza informaţii.

Ei erau obligaţi să ne răspundă, indiferent ce ne-ar fi spus. Asta intră în responsabilităţile pe care le au faţă de noi, cetăţenii simpli’, declară Sergiu Musteaţă, fost preşedinte al ANTIM, acum director al Institutului de Istorie, Stat şi Drept al Academiei de Ştiinţe. Un alt scop al acţiunii vorbeşte despre necesitatea deschiderii arhivelor, în primul rând a celei de la SIS. ‘Nici nu poate fi vorba despre o decizie politică în vederea deschiderii acestei arhive, dacă 2/3 dintre parlamentari refuză să ne răspundă la un demers banal.

Acelaşi lucru îl putem spune şi despre o eventuală lege a lustraţiei’, mai spune Musteaţă. Nu există judecător la Curtea de Apel Chişinău care să nu aibă de examinat o cerere împotriva deputaţilor, susţine avocatul Alexandru Postică, iniţiatorul campaniei. ‘Este un alt test: cât de independent este sistemul judecătoresc de politic’, mai spune avocatul, care sugerează că, acum, judecătorii aşteaptă ca un coleg al lor să emită o hotărâre, ca să aplice ulterior precedentul.

Din lista deputaţilor atacaţi în instanţă fac parte toţi cei 43 de deputaţi comunişti, dar şi parlamentari din actuala majoritate, printre care şi Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, sau Serafim Ureceanu, preşedintele Alianţei Moldova Noastră. Campania de lustraţie a deputaţilor este organizată în cadrul proiectului ‘Desecretizarea arhivei SIS a Republicii Moldova’, sprijinit financiar de Fundaţia ‘Soros-Moldova’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata