Dublarea ponderii energiilor regenerabile ar aduce economii de 4.200 miliarde de dolari pe an

Dublarea ponderii energiilor regenerabile în mixul energetic mondial, până la 36% în anul 2030, ar permite economiei mondiale să realizeze reduceri de costuri de până la 4.200 miliarde de dolari pe an, arată un studiu publicat de Agenţia Internaţională pentru Energie Regenerabilă (IRENA), informează Reuters.

În 2014, energiile regenerabile erau responsabile pentru 18% din energia consumată la nivel mondial. Potrivit actualelor strategii energetice naţionale, ponderea regenerabilelor ar urma să ajungă la 21% în anul 2030. Însă o dublarea a ponderii regenerabilelor ar ajuta la atingerea obiectivului mondial referitor la limitarea creşterii temperaturilor mondiale la sub două grade Celsius, cum s-a convenit la summitul de la Paris de anul trecut.

Potrivit studiului IRENA, costul dublării ponderii energiilor regenerabile în mixul energetic mondial până în 2030 s-ar ridica la 290 de miliarde de dolari pe an, însă economiile realizate ca urmare a reducerii poluării şi a efectelor emisiilor asupra sănătăţii umane şi agriculturii ar fi cuprinse între 1.200 şi 4.200 miliarde de dolari pe an.

„Atingerea unei dublări a ponderii energiilor regenerabile nu este doar un obiectiv fezabil este şi mai ieftin. Aceasta ar crea mai multe locuri de muncă, ar salva milioane de vieţi ca urmare a reducerii poluării aerului şi ne-ar pune pe o traiectorie de limitare a creşterii temperaturilor globale la două grade, cum s-a convenit la Paris”, a declarat directorul general al IRENA, Adnan Amin.

Separat, Agenţia Europeană de Mediu (AEM) a anunţat miercuri că ponderea energiilor regenerabile în mixul energetic al Uniunii Europene a crescut până la 15,2% în 2014 de la 15% în 2013, potrivit datelor preliminare pentru 2014, ultimul an pentru care sunt disponibile astfel de date. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata