Duminică sângeroasă în Gaza: peste 120 de palestinieni şi 13 israelieni ucişi

Peste 120 de palestinieni au fost uciși duminică în bombardamentul armatei israeliene asupra unei suburbii a orașului Gaza, făcând din această zi cea mai sângeroasă de la începerea conflictului, în care 13 soldați israelieni și-au pierdut viața, informează AFP.

Bombardamentul asupra localității Shejaiya, situată nu departe de frontiera israeliană, s-a soldat cu moartea a cel puțin 72 de palestinieni, iar numărul răniților de la declanșarea operațiunii s-a ridicat la 4.000, acesta fiind cel mai sângeros bombardament după războiul din 2008-2009.

‘Shejaiya este o zonă civilă în care Hamas și-a plasat rachetele, tunelurile, centrele de comandă’, a justificat armata israeliană. ‘I-am avertizat de mai multe zile pe civilii din Shejaiya că trebuie să evacueze zona. Hamas le-a ordonat să rămână, deci Hamas i-a pus în bătaia focului.’

Luni dimineața, serviciile de intervenție au anunțat moartea a cel puțin alți 34 de palestinieni duminică în Gaza, care se adaugă celor deja contabilizați.

Pentru armata israeliană, ziua de duminică a fost de asemenea îndoliată: cu 13 soldați din brigada de elită Golani uciși, bilanțul militarilor căzuți în ofensivă crește la 18, alți 55 de soldați din Tsahal fiind răniți.

De asemenea, aripa înarmată a Hamas a revendicat duminică seara răpirea unui soldat israelian, Shaul Aaron, declanșând manifestări de bucurie pe străzile orașului Gaza, dar ambasadorul Israelului la ONU, Ron Prosor, a dezmințit această informație, declarând că niciun militar nu a fost răpit.

Armata israeliană a fost mai rezervată în reacție la comunicatul Hamas, declarând că este pe cale să verifice informația.

Doi civili israelieni au decedat de la lansarea operațiunii Protective Edge (Bordura protectoare) pentru a neutraliza capacitățile militare ale Hamas în Fâșia Gaza.

Armata israeliană a informat despre 341 de ținte vizate duminică. 14 tuneluri, săpate spre Israel ‘pentru comiterea unor atacuri teroriste’, au fost distruse și 110 teroriști — uciși. În același timp, 87 de proiectile au fost trase asupra Israelului din Fâșia Gaza duminică, numărul lor total în ultimele 12 zile fiind 1.414, potrivit Tsahal.

Israelul a mobilizat 53.200 de oameni dintre cei 65.000 de rezerviști autorizați de guvern pentru ofensivă în această fâșie de teren de 362 km.p., unde se înghesuie în mizerie 1,8 milion de oameni, în una dintre densitățile populației cele mai mari în lume.

Acest conflict, cel mai sângeros din 2009 în Fâșia Gaza, este al patrulea între Hamas și Israel din 2006.

Conducători palestinieni și ai Ligii arabe au acuzat Israelul că comite o crimă de război bombardând Shejaiya, în timp ce secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a început un turneu în regiune pentru a încerca să pună capăt conflictului care a ucis deja 472 de palestinieni de la începerea campaniei israeliene în 8 iulie.

La rândul său, Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit duminică, la New York, de la 21h30. Reuniunea, publică, a fost convocată la cererea Iordaniei, membră a Consiliului, după un apel în acest sens lansat de președintele palestinian Mahmoud Abbas.

Noua spirală a violenței a fost declanșată după răpirea și uciderea a trei adolescenți israelieni în iunie, atribuită de Israel mișcării Hamas, urmată de asasinarea unui tânăr palestinian, ars de viu la Ierusalim. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata