După 17 ani, BCE anunţă că băncile centrale din zona euro au active de 547 miliarde dolari

Cele 19 bănci centrale din zona euro deţineau investiţii în active în valoare de 490 miliarde de euro (547 miliarde de dolari) la sfârșitul lui 2015, conform informaţiilor care anterior erau secrete și care au fost acum publicate de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Bloomberg.

BCE a prezentat detaliile Acordului privind activele financiare nete (ANFA), un document semnat înainte de introducerea euro, în urmă cu un deceniu și jumătate, și care reglementează modul în care băncile centrale își gestionează deţinerile de valută și bonduri.

„Deși ANFA era anterior un document confidenţial, BCE și băncile centrale din zona euro au luat în unanimitate decizia de a publica textul, alături de un document explicativ, pentru a arăta angajamentul instituţiilor în ceea ce privește o transparenţă mai extinsă”, se arată în documentul publicat vineri seara pe site-ul BCE.

De la introducerea bancnotelor euro, în 2002, activele naţionale au crescut cu o rată medie de 25% pe an, anunţă BCE. Și băncile centrale din zona euro vor publica informaţii anuale privind investiţiile în active.

ANFA stabilește reguli și limite în ceea ce privește deţinerile de active financiare asociate atribuţiilor băncilor centrale din zona euro. Aceste active financiare deţinute de băncile centrale se pot referi, de exemplu, la contrapartida capitalului propriu și a rezervelor contabile sau a altor pasive specifice, a rezervelor valutare și a fondurilor de pensii ale personalului sau pot fi deţinute în scopuri generale de investiţii, se arată în comunicatul BCE. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata