Eclipsă totală de Soare duminică în Polinezia şi pe Insula Paştelui

O lungă eclipsă totală de Soare va fi vizibilă duminică, 11 iulie,  în Polinezia Franceză începând de dimineaţă, apoi umbra Lunii se va întinde pe Insula Paştelui. Fenomenul urmează să se încheie în Chile şi Argentina, puţin înaintea apusului, informează AFP.

Noaptea se va instala temporar în plină zi pe un culoar îngust de 11 000 km lungime, care va traversa Pacificul de Sud. A şaptea eclipsă totală de Soare din secolul al XXI-lea a determinat deja un boom turistic spre Insula Paştelui, fiind prima ce va avea loc pe teritoriu francez de la cea din 11 august 1999, precizează astronauţii de la Observatorul din Paris.

‘Polinezia Franceză este cea mai bună alegere pentru a beneficia de timp frumos, însă, pentru că locurile de observare de pe sol sunt rare, cei mai mulţi vor opta pentru vapor’, spune astronomul Fred Espanak de la NASA.

Următoarea eclipsă totală de Soare va avea loc pe 13 noiembrie 2012. Data la care se va produce o eclipsă solară poate fi prezisă încă de la Ptolemeu ( secolul al II-lea), iar zona de unde poate fi observată, din secolul al XVIII-lea. Datorită informaticii, calcularea unei eclipse, care lua astronomilor o lună, s-a simplificat mult.

Citește și
1 Comentariu
  1. Trandafir Aura spune

    Unde pot sa vad eclipsa onile?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata