Economia Chinei crește cu un record de 18,3% în primul trimestru

China tocmai a raportat cea mai puternică creștere trimestrială din ultimele trei decenii.

A doua cea mai mare economie din lume a crescut cu 18,3% în primul trimestru al anului 2021 comparativ cu un an mai devreme, potrivit statisticilor guvernamentale publicate vineri. Aceasta este cea mai bună creștere trimestrială din 1992, când China a început să publice astfel de cifre.

Creșterea se datorează în principal unui efect de bază scăzut, întrucât China a închis zone mari ale economiei sale la începutul anului 2020 pentru a constrânge focarul de coronavirus. Pe o bază trimestrială, economia chineză a crescut doar cu 0,6% în perioada ianuarie-martie, potrivit guvernului. În al patrulea trimestru al anului 2020, economia sa extins cu 6,5%.

Totuși, cifrele de creștere indică faptul că redresarea economică a Chinei continuă să adune abur.

A doua cea mai mare economie din lume a avut rezultate bune față de restul globului. China a fost singura economie majoră care a înregistrat o creștere în 2020, extinzându-se cu 2,3%, deoarece multe țări s-au luptat să controleze pandemia de coronavirus.

Autoritățile chineze au numit performanța de anul trecut „mai bună decât ne așteptam”.
La începutul acestei săptămâni, statisticile vamale au arătat că importurile țării au crescut cu peste 38% luna trecută în dolari SUA comparativ cu un an mai devreme, semn că cererea din China este în creștere. Exporturile au crescut cu aproape 31%.

Sursa: CNN
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata