Economia din Coreea de Sud înregistrează cea mai puternică creştere din ultimii 7 ani

Economia sud coreeana a inregistrat in trimestrul 3 din 2009 cea mai puternica crestere din ultimii 7 ani gratie rezultatelor s olide din sectorul manufacturier si al cheltuielilor de capital, a anuntat luni (26-X-2009) Banca centrala din Coreea de Sud, un ultim semnal ca economiile asiatice conduc relansarea economiei mondiale, informeaza AFP.

În perioada iulie-septembrie 2009, Produsul Intern Brut (PIB) a inregistrat o crestere de 2,9% in raport cu trimestrul precedent si o crestere de 0,6% comparativ cu perioda similara a anului trecut, a informat luni Bank of Korea.
Chiar daca cifrele comunicate sunt unele preliminare, putând fi revizuite ulterior, este vorba de cea mai mare crestere trimestriala a PIB inregistrata de Coreea de Sud dupa expansiunea de 3,8% inregistrata in primul trimestru al anului 2002.

În trimestrul al doilea al acestui an, economia sud coreeana, a patra economie asiatica, a inregistrat o crestere de 2,6% in raport cu trimestrul precedent dar o contractie de 2,2% in ritm anual. Este pentru prima data in ultimele 4 trimestre când PIB-ul Coreei de Sud inregistreaza o crestere economica pozitiva in ritm anual, dupa o contractie de 5,1% in trimestrul patru 2008, urmata de un recul de 0,1% in trimestrul I 2009 si o contractie de 2,2% in trimestrul al doilea.

“Productia industriala, stimulata de productia de chipuri si automobile, a afisat o crestere robusta in trimestrul trei”, a informat Banca centrala intr-un comunicat. “Consumul privat si investitiile de capital au crescut si ele, contribuind la cresterea economica”, se mai arata in comunicatul oficial. Productia industriala a crescut cu 8,7% in trimestrul trei in timp ce cheltuielile de capital au crescut cu 8,9%.

Rezultatele economice peste asteptari inregistrate de Coreea de Sud sunt un ultim semnal ca Asia stimuleaza relansarea economiei mondiale. Saptamâna trecuta China a anuntat ca economia sa a inregistrat o crestere de 8,9% in trimestrul trei al acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut. De asemenea, economia japoneza, cea mai mare economie asiatica, a inregistrat o crestere anuala de 2,3% in al doilea trimestru.

Performantele solide ale economiilor asiatice contrasteaza cu cele inregistrate de alte mari economii mondiale, dintre are unele se lupta inca cu recesiunea. Germania si Franta au inregistrat in al doilea trimestru al acestui an o crestere economica modesta de 0,3% fiecare, cifrele pentru trimestrul trei urmând sa fie publicate in curând.
În schimb, economia Marii Britanii s-a contractat cu 0,4% in trimestrul al treilea iar economia SUA a inregistrat un recul de 0,7% in trimestrul doi, chiar daca analistii se asteapta la o relansare in trimestrul trei dupa patru trimestre consecutive de declin.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata