Economia merge mai bine, dar prudenţa continuă să fie necesară

“Atentie la timing-ul iesirii din criza”, a avertizat joi Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD). “PIB-ul zonei ar urma sa creasca cu 1,9%, in 2010 si cu 2,5%, in 2011.

Furtuna economica s-a mai domolit, dar redresarea tarilor dezvoltate ar putea fi compromisa daca acestea negociaza prost renuntarea la masurile anticriza”, au insistat reprezentantii OECD, scrie cotidianul belgian La Libre Belgique. Organizatia, care reuneste 30 dintre cele mai bogate tari ale lumii, si-a facut cunoscute previziunile: dupa ce a scazut cu 3,5% in acest an PIB-ul zonei OECD ar urma sa creasca cu 1,9%, in 2010 si cu 2,5%, in 2011.

Aceste estimari se bazeaza in primul rând pe: reluarea comertului mondial si dinamismul marilor tari emergente (China, India). Numai cinci tari din zona, intre care Spania, ar urma sa ramâna anul viitor pe rosu, cons idera economistii OECD, care au avertizat ca redresarea va fi totusi una “modesta” si va fi supusa “unor puternice incertitudini”.
Ea ar putea chiar sa sufere din cauza unei mentineri prelungite a impunatoarelor masuri de relansare adoptate de tari. Acestea au permis o atenuare a efectelor crizei dar au condus la o explozie a deficite lor.

“Multe din aceste interventii, daca ele au fost oportune pe durata crizei, ar fi daunatoare daca ar fi mentinute prea mult timp”, scrie organizatia care trage un semnal de alarma: datoria publica in zona OECD ar putea sa depaseasca in medie P IB-ul sau pâna in anul 2011. În acelasi timp, o retragere prematura a acestor masuri ar risca sa “perturbe” reluarea activitatii, recunoaste Organizatia care considera ca problema “timing”-ului constituie “una dintre principalele probleme” in viitorii ani.

“Va fi foarte greu sa se procedeze la o eliminare ordonata si coerenta a masurilor dictate de criza”, noteaza raportul. Lasând chestiunea deschisa, OECD considera “indispensabil” ca statele sa-si planifice de pe acum “strategiile de renuntare la politic ile anticriza” si sa ofere o “comunicare credibila” in ceea ce priveste vointa lor de a-si stabiliza finantele publice.

“O pregatire si o comunicare bine armonizate in privinta strategiilor de iesire din criza ar consolida increderea”, a opinat secretarul general OCDE, Angel Gurria, cu ocazia unei conferinte de presa la Tokio. În privinta politicilor monetare si a nivelului scazut al ratei dobânzilor, bancile nationale vor trebui “sa precizeze la rândul lor regulile jocului”, pentru a evita ca actiunile lor sa fie prost interpretate, considera OECD.

Preocuparile OECD privesc de asemenea domeniul locurilor de munca. “Ritmul de crestere lent arata ca ameliorarea situatie i de pe piata muncii se va produce mai târziu decât s-a prevazut si va fi slaba”, a declarat Angel Gurria. La sfârsitul anului 2010, zona OECD va numara peste 50 de milioane de someri, cu 21 de milioane mai mult decât la sfârsitul lui 2007. Rata somajului ar urma sa ajunga la 9% din populatia activa, fata de 8,2%, in 2009, amputând veniturile familiale si amenintând consumul, mai scrie raportul.

Un alt risc ar fi prabusirea unei institutii financiare importante ca de exemplu Lehman Brothers. OECD este de parere ca viitoarele reglementari in acest sector vor trebui sa invite institutiile sa-si “limiteze dimensiunile” pentru a evita sindromul “too big to fail” (prea mare ca sa dea faliment). În sfârsit, aceasta slaba iesire din criza si inflatia moderata ar fi de natura, potrivit OECD, sa invite Banca Centrala Europeana (BCE) sa mentina o politica monetara “usor de acceptat”, cel putin pâna la sfârsitul anului viitor.

Din luna mai, rata politicii monetare a BCE este de 1,0%, cel mai scazut nivel al sau. Institutia a efectuat in paralel achizitii modeste de obligatiuni asigurate, continuând sa furnizeze in acelasi timp lichiditati importante prin intermediul operatiunilor pe piata monetara. Ratele pietei interbancare la zi au scazut astfel mult sub nivelul ratei politicii monetare.
“Tinând seama de existenta unei inflatii moderate, de pietele creditelor in continuare slabite si de marjele imp ortante ale capacitatilor de produc tie neutilizate din economie, actuala orientare a politicii monetare ar trebui sa fie mentinuta pâna la sfârsitul anului 2010”, considera OECD. “În continuare, masurile urgente de sustinere a creditului ar urma sa fie eliminate progresiv, iar ratele politic ii monetare ar trebui sa creasca gradat pe fondul unei accelerari a iesirii din criza”, concluzioneaza OECD.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata