Economia statelor din Europa Centrală şi de Est este încă “fragilă”

Presedintele Bancii Mondiale (BM), Robert Zoellick, este ingrijorat pentru evolutia economiei mondiale in 2010, in special in statele Europei Centrale si de Est, informeaza cotidianul Financial Times.

Într-un interviu aparut in cotidianul economic Financial Times, presedintele BM a facut apel la reprezentantii statelor din G20, cu câteva zile inaintea summitului G20 de la Pittsburgh, sa reflecteze la o globalizare “responsabila”, fiind ingrijorat pentru evolutia din 2010.

Robert Zoellick a declarat ca doreste ca discutiile sa ramâna deschise cu privire la o “crestere economica echilibrata” si la “mecanismele de ajutor (…) pentru tarile sarace afectate de criza”, precum si la “locul schimbarilor climatice in masurile de dezvoltare economica”.
Comentând datele reluarii cresterii economice, presedintele FMI s-a aratat optimist cu privire la 2009, finalul anului “putând depasi previziunile”. În schimb, Robert Zoellick este ingrijorat pentru evolutia lui 2010, pe care il considera decisiv in depasirea crizei economice.

Oprirea simultana a planurilor de relansare economice din diverse state ar putea, in opinia sa, sa afecteze grav economia mondiala. El si-a exprimat temerile cu privire la statele din Europa Centrala si de Est, a caror economie este inca “fragila”, precum si cu privire la “aparitia noilor pericole” pentru economie, daca Asia va avea probleme cu reluarea cresterii economice in 2010.
Principalele probleme invocate de presedintele BM ar fi politica de schimb monetar a statelor lumii si lupta contra inflatiei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata