Ecuadorul va primi bani că să nu extragă petrol din zona Amazonului

Pentru prima dată în istorie, o ţară va primi compensaţii financiare din partea comunităţii internaţionale pentru a nu extrage petrol. ‘Novator, îndrăzneţ şi important pentru întreaga planetă’ – astfel a catalogat Rebeca Greenspan, reprezentanta Programului pentru Dezvoltare al ONU, acordul de 200 de pagini semnat între organizaţie şi Ecuador, informează cotidianul rus Izvestia.

Potrivit acordului, suma pe care o va primi Ecuadorul, 3,6 miliarde de dolari (în medie 300 de milioane de dolari pe an) va fi virată într-un fond special, care va fi administrat de ONU. Donatori vor fi o serie de ţări dezvoltate şi bogate, preocupate de problemele ecologice: Germania, Olanda, Norvegia, Italia şi SUA.
Încă în septembrie 2007, preşedintele Ecuadorului, Rafael Correa, declarase că este de acord ca ţara sa să nu mai exploateze zăcămintele de petrol situate în Amazon şi în parcul naţional Yasuni, în schimbul modestei compensaţii în valoare de 350 de milioane de dolari.

În cei 3 ani care s-au scurs de atunci, mărimea compensaţiilor a crescut de mai multe ori, ajungând în prezent la circa jumătate din profitul pe care Ecuadorul l-ar fi obţinut timp de 12 ani, dacă totuşi ar fi demarat exploatarea petrolieră în zonă. Acordul semnat pare inimaginabil, afirmă experţii.

‘Pe de o parte, Ecuadorul primeşte compensaţii substanţiale pentru o ţară cu o populaţie de numai 14 milioane de persoane, iar pe de altă parte, în subteranul său rămân neatinse rezervele de petrol care ar putea fi exploatate în cazul în care situaţia se va schimba’, declară analistul rus Aleksandr Burdanski.
Asupra pieţii mondiale de petrol acordul dintre ONU şi Ecuador nu va avea un efect major: din zăcămintele conservate se plănuia extragerea unei cantităţi de numai 33.000 de barili de petrol pe zi, ceea ce înseamnă doar 0,3% din extracţiile la nivel mondial. O picătură într-un ocean, subliniază în final Izvestia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata