Efectele cele mai rele ale crizei in sfera şomajului urmează să apară

OCED (Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare) estimeaza ca somajul va mai creste cu 10% in 2010, ceea ce va insemna inca 25 de milioane de someri.

“Nu se poate vorbi despre relansare economica inainte ca oamenii care si-au pierdut locurile de munca sa isi primeasca slujbele inapoi”, a spus John Evans, secretar general al TUAC (Comitetul Consultativ al Uniunilor Sindicale – Trade Union Advisory Committee).

Problemele ridicate de piata muncii in timpul crizei si in special ce anume pot face guvernele pentru a preveni ca actuala criza economica sa se transforme intr-o adevarata criza sociala sunt principalele subiecte ce vor fi abordate in cadrul Forumului si Conferintei ministeriale ce se desfasoara la Paris luni (28 septembrie 2009) si marti.

Participantii – in special ministrii muncii din tarile membre OCED si comitetele consultative pe lânga OCDE din partea sindicatelor (TUAC) si comunitatea de afaceri (BIAC) – vor lua in consideratie si masurile care pot fi luate pentru protejarea categoriilor de angajati cel mai expuse, ca de exemplu tinerii, muncitorii cu slaba calificare, emigrantii si familiile cu venituri mici.

Pe agenda Forumului de politici in domeniul muncii, prezidat de Sven Otto Littorin, ministrul muncii din Suedia, figureaza teme precum necesitatea de a adopta masuri suplimentare pentru ca politicile din domeniul muncii sa poata raspunde crizei, pentru a scadea la minimum riscul ca somajul in crestere de azi sa persiste si in perioada de dupa relansarea economica si pentru a asigura dialogul intre partenerii sociali.

Reuniunea ministeriala se va ocupa de implicatiile sociale ale crizei locurilor de munca, potentialul pietei muncii intr-o societate care se schimba pentru a face fata cerintelor ecologice si cum pot fi ajutati tinerii sa intre pe piata muncii. Reprezentantii TUAC subliniaza ca intre decembrie 2007 si iunie 2009, aproape 15 milioane de angajati din tarile membre OCED si-au pierdut locurile de munca, iar pe plan global, numarul somerilor se va ridica la 60 de milioane, la finele lui 2009.

Iar cele mai rele efecte ale crizei se vor produce abia de acum inainte, pentru ca piata muncii isi revine mai târziu decât economia, avertizeaza TUAC. OCED estimeaza ca somajul va mai creste cu 10% in 2010, ceea ce va insemna inca 25 de milioane de someri.
“Nu se poate vorbi despre relansare economica inainte ca oamenii care si-au pierdut locurile de munca sa isi primeasca slujbele inapoi”, a spus John Evans, secretar general al TUAC.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata