Elevii georgieni vor studia cei „200 de ani de ocupaţie rusească”

De la începutul viitorului an şcolar, în şcolile din Georgia va apărea, alături de obişnuitele manuale de istorie, un manual mai special intitulat ‘200 de ani de ocupaţie rusească’.

Manualul, elaborat de Fondul pentru studii umanitare şi sociale din Georgia, va fi implementat în şcoli în cadrul reformei în domeniul învăţământului, orientată pentru următorii 5 ani, informează cotidianul rus Vremia Novostei.
Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili instituise încă în luna aprilie o comisie specială care să studieze toate aspectele relaţiilor istorice dintre cele două ţări. Tocmai în cadrul acestei comisii au apărut şi planurile privind redactarea unui ‘manual al ocupaţiei ruseşť.

Activitatea comisiei vizează perioada din 1801, când ţarul Pavel I semnase decretul privind anexarea regiunii georgiene Kartli-Kaheti la Imperiul Rus. Decretul a fost confirmat mai târziu de succesorul lui Pavel I, ţarul Alexandru I.
În istoriografia sovietică, accentul este pus pe evenimentele din 1783, când în cetatea Gheorghievsk din Caucazul de Nord fusese semnat, la solicitarea Georgiei, Tratatul privind protectoratul Rusiei asupra regatului georgian unit Kartli-Kaheti. În acel moment, subliniază Vremia Novostei, protectoratul Rusiei salva Georgia de temuţii inamici externi turci şi persani.

Părerile experţilor privind implementarea acestui nou manual în şcolile georgiene diferă. În opinia profesorului şi istoricului georgian Simon Masharaşvili, noul manual este absolut necesar, pentru a ‘spulbera mitul că Rusia este prietena Georgiei’. Potrivit lui Masharaşvili, dacă Rusia va restitui teritoriile georgiene şi nu va mai exista pericolul unei noi confruntări militare, manualul ar putea fi retras.

La rândul său, preşedintele Ligii Învăţământului din Georgia, Manana Nikolaişvili, aminteşte că, de-a lungul istoriei, Georgia a fost invadată de persani, turci şi mongoli, ceea ce ar însemna că ar fi necesare manuale speciale pentru fiecare dintre respectivele perioade de ocupaţie şi nu urmată o anumită conjunctură politică. Nikolaişvili a amintit că în prezent o parte dintre teritoriile georgiene aparţin Turciei şi Azerbaidjanului.

Într-un scurt interviu acordat Vremia Novostei, istoricul Zurab Bragvadze declară că ‘puterea de la Tbilisi nu are o politică fermă şi concretă faţă de Rusia’: ‘Ba se afirmă că se doreşte un dialog, ba în şcoli sunt introduse manuale pentru studierea regimului de ocupaţie, fapt care se răsfrânge în mod negativ asupra relaţiilor bilaterale’, atenţionează istoricul.

Bragvadze este de părere că în actualele manuale este deja descrisă destul de exact perioada de istorie comună cu Rusia, cu toatele elementele ei pozitive şi negative. ‘Oare nu cumva scopul este cel de a educa o generaţie care să vadă în Rusia un monstru? Dar, peste câţiva ani, actualii elevi vor trebui să poată construi relaţii cu Rusia’, a subliniat istoricul georgian. În final, Vremia Novostei precizează că studierea limbii ruse este încă obligatorie în şcolile din Georgia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata