Elon Musk îl provoacă pe Jeff Bezos pe măsura ce cursa spațială dintre cei mai bogați oameni din lume se încinge

Sursa: trtworld.com

Cursa spațială dintre cei mai bogați oameni din lume a intrat în hipertracțiune, după ce șeful Tesla, Elon Musk, a făcut o lovitură rapidă la încercarea lui Jeff Bezos de a contesta un contract major al NASA.

Cei doi miliardari, care au încercat să lanseze rachete orbitale cu rază lungă de acțiune, concurau pentru un contract râvnit de la guvern pentru construirea unei nave spațiale care să livreze astronauții pe Lună încă din 2024.

Elon Musk a câștigat. Jeff Bezos nu este fericit.

Blue Origin al lui Bezos a depus luni un protest la Biroul de Responsabilitate al Guvernului, acuzând Administrația Națională pentru Aeronautică și Spațiu (NASA) că a mutat în ultimul moment stâlpii pentru ofertanții de contracte.
Musk, care conduce și SpaceX, a respins cu un mesaj pe Tweeter care spunea: „Nu se poate ridica (să orbiteze) lol”.
El nu a explicat pe tweet, dar a lipit o captură de ecran a unui raport din 2019 despre Bezos, care dezvăluie Moon Lander-ul Blue Origin pe același fir Twitter.

Blue Origin a rămas cu mult în spatele SpaceX și United Launch Alliance (ULA) în ceea ce privește transportul orbital, pierzând din contractele de lansare a securității naționale din SUA de miliarde de dolari care încep în 2022. ULA este o societate mixtă a Boeing Co și Lockheed Martin Corp.
Aceste startup-uri de rachete își propun în principal să trimită sateliți pentru clienți pe orbită la un preț accesibil și să refolosească părți de rachete pentru a ține sub control costurile.

Blue Origin a primit o altă lovitură la începutul acestei luni, când NASA i-a acordat SpaceX contractul lunar. Proiectul căutat își propune să readucă oamenii pe Lună pentru prima dată din 1972.

„NASA a executat o achiziție defectuoasă pentru programul Human Landing System și a mutat porțile în ultimul moment”, a spus Blue Origin într-o declarație prin e-mail.

„Decizia lor elimină oportunitățile de concurență, restrânge în mod semnificativ baza de aprovizionare și nu numai că întârzie, dar pune în pericol și întoarcerea Americii pe Lună. Din acest motiv, am depus un protest la GAO”.
SpaceX a lui Musk a licitat singur, în timp ce fondatorul Amazon.com, Blue Origin, a creat în parteneriat cu Lockheed Martin Corp, Northrop Grumman Corp și Draper.

Depunerea protestului de 50 de pagini de către Blue Origin a fost raportată anterior de New York Times.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata