Elveţia: Dispoziţiile tranzitorii privind libera circulaţie a cetăţenilor români şi bulgari nu se mai aplică de la 1 iunie 2016

Dispoziţiile tranzitorii privind libera circulaţie a cetăţenilor români şi bulgari nu se vor mai aplica de la 1 iunie 2016, dar, în virtutea Acordului privind libera circulaţie a persoanelor (ALCP), Elveţia poate încă stabili contingente pentru cetăţenii din Bulgaria şi România până la 31 mai 2019, dacă numărul de imigranţi din cele două ţări depăşeşte un anumit prag, informează miercuri site-ul guvernului federal elveţian.

Protocolul privind extinderea liberei circulaţii a persoanelor la Bulgaria şi România, aşa-numitul protocol II al ALCP, este în vigoare de la 1 iunie 2009. Acesta prevede o liberalizare progresivă a condiţiilor de acces la piaţa muncii elveţiană pentru cetăţenii din cele două state membre ale UE.

Elveţia a prelungit în două rânduri, în 2011 şi în 2014, restricţiile pentru muncitorii români şi bulgari. Aceste restricţii au la bază un sistem de prioritate a muncitorilor, controlul prealabil al condiţiilor de remuneraţie şi muncă şi un sistem de contingente. Cum perioada de şapte ani ia sfârşit la 31 mai 2016, dispoziţiile tranzitorii privind libera circulaţie aplicabile românilor şi bulgarilor nu se vor mai aplica de la 1 iunie a.c.

Potrivit articolului 10, paragraful 4c, Elveţia poate din nou stabili cote până la 31 mai 2019, dacă imigraţia din Bulgaria şi România este mai mare cu 10% decât media celor trei ani precedenţi. Consiliul federal se poate pronunţa asupra chestiunii la 1 iunie 2017 şi apoi la 1 iunie 2018.

Proporţia cetăţenilor bulgari şi români în rândul populaţiei străine care locuieşte în Elveţia este foarte mică, notează site-ul guvernului elveţian. La finalul lui 2015, aceasta era de 0,9%, existând 18.364 de persoane care trăiesc în permanenţă în Elveţia. Anul trecut, 1.542 de muncitori bulgari şi români au fost primiţi în Elveţia pentru un sejur de lungă durată, o diminuare de 22,1% în raport cu 2014. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata