Epuizarea ucide doi alpiniști de pe Everest, un american și un elvețian

Un alpinist elvețian și un american au murit pe Muntele Everest, au declarat joi oficialii companiei de drumeții, primele victime pe cel mai înalt vârf din lume, în acest sezon.

Abdul Waraich, în vârstă de 41 de ani, din Elveția și americanul Puwei Liu, în vârstă de 55 de ani, a murit de epuizare în timp ce cobora pe pantele muntelui de 8.848,86 metri (29.031,69 picioare) miercuri, a declarat Thaneshwar Guragai, manager al companiei Seven Summit Treks care a oferit sprijin pentru alpiniști.

„Au fost trimiși șerpași suplimentari cu provizii și oxigen, dar, din păcate, nu i-au putut salva”, a spus el pentru Reuters.

Waraich, care cobora după ce a ajuns la vârf, a murit în apropierea vârfului sudic, potrivit șerpașului Chhang Dawa, un alt oficial al companiei.
Liu nu a reușit să ajungă la vârful Everestului și a murit la coborâre lângă o tabără de 7.900 de metri la colul sudic după ce a suferit orbire la zăpadă și epuizare, a spus Sherpa în postarea sa de pe Instagram.

Mai multe detalii nu au fost disponibile imediat. Everestul a fost escaladat de peste 6.000 de alpiniști de când a fost cucerit de Edmund Hillary și șerpa Tenzing Norgay în 1953. Cel puțin 311 de oameni au murit pe versanții săi.

Nepal a eliberat un record de 408 de permise pentru urcarea pe Everest în sezonul de alpinism aprilie-mai după închiderea de anul trecut din cauza pandemiei coronavirusului.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata