Eșecurile vaccinurilor aruncă umbra asupra summitului UE în timp ce cazurile infectării cu COVID-19 cresc

Liderii Uniunii Europene se întâlnesc joi pentru a discuta despre o cale coordonată de ieșire din pandemia COVID-19, pe măsură ce infecțiile cresc din nou în multe dintre țările lor, în căutarea unui acord cu privire la modul de creștere a aprovizionării cu vaccinuri după un început slab de vaccinare.

Înaintea summitului, președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat frustrarea cu privire la lansările de vaccinuri care sunt cu mult în spatele celor din Marea Britanie și Statele Unite, recunoscând că liderii europeni au fost prea timizi.

„Nu am tras pentru stele. Aceasta ar trebui să fie o lecție pentru noi toți. Ne-am înșelat lipsindu-ne de ambiție, lipsindu-ne de nebunie, aș spune, spunând: Este posibil, să o facem ”, a spus el pentru postul de televiziune grecesc ERT.

Începând cu 23 martie, Marea Britanie a administrat aproape 46 de vaccinuri pentru fiecare 100 de oameni, în timp ce blocul de 27 de națiuni pe care l-a lăsat anul trecut a administrat 13,8 doze la 100 de persoane, potrivit datelor publice compilate de site-ul nostru The World In Data.

Lansarea dureroasă a Europei a dus la o ceartă cu Marea Britanie, care a importat cel puțin 11 milioane de doze făcute în UE. Marea Britanie declară că a făcut o treabă mai bună negociind cu producătorii și aranjând lanțuri de aprovizionare. UE spune că ar trebui să împartă mai multe.
Cancelarul german Angela Merkel, aflată sub presiune acasă, după ce a făcut o schimbare a planurilor pentru o vacanță prelungită de Paște pentru a sparge un al treilea val de COVID-19, a apărat decizia UE de a procura vaccinuri în comun pentru toate statele membre.

„Acum că vedem că și diferențele mici în distribuția vaccinurilor provoacă discuții mari, nu aș vrea să-mi imaginez dacă unele state membre au vaccinuri și altele nu”, le-a spus ea parlamentarilor germani înainte de summit. „Asta ar zgudui piața internă până la capăt.”

Mai multe țări s-au plâns de faptul că vaccinurile nu sunt distribuite uniform în întregul bloc.
Executivul UE a dezvăluit miercuri planuri de a înăspri supravegherea exporturilor de vaccinuri, care să permită un domeniu mai mare de blocare a transporturilor către țări cu rate mai mari de vaccinare.

În ciuda acestui fapt, Bruxelles și Londra au încercat să-și răcească tensiunile miercuri, transmițând într-o declarație comună că „lucrează la măsuri specifice pe care le putem face … pentru a crea o situație câștig-câștig și pentru a extinde oferta de vaccin pentru toți cetățenii noștri”.

UE nu este unită cu privire la propunerile Comisiei Europene privind exporturile de vaccinuri, iar mai multe țări – inclusiv Belgia, Olanda, Irlanda, Suedia și Danemarca – au rezerve.

„Dacă trebuie să avem acest lucru pentru că un furnizor nu livrează, sper că acesta este un stick care nu trebuie utilizat, deoarece s-ar putea dovedi a fi un proces pierdere-pierdere”, a spus un diplomat al UE. „Dacă împiedicăm lanțurile de aprovizionare, riscul este că vom rămâne cu toții fără vaccinurile de care avem nevoie disperată”.

Deși planul Comisiei va fi discutat în cadrul summitului, care va începe prin videoconferință, este puțin probabil să fie aprobat în mod explicit de lideri.

Un proiect al concluziilor summitului, văzut de Reuters, a declarat despre vaccinuri că liderii vor sublinia „importanța … autorizațiilor de export” și vor reafirma că producătorii de vaccinuri trebuie să respecte termenele contractuale de livrare.

Cu toate acestea, diplomații au spus că țările cu îndoieli cu privire la o poziție mai dură în ceea ce privește exporturile nu vor rezista puternic.

„Mesajul lor este … vă rugăm să acționați foarte precaut, într-un mod foarte echilibrat”, a spus un diplomat al UE. „Dar nimeni nu spune că nu o faceți.”

Președintele SUA, Joe Biden, se va alătura scurt timp liderilor, despre care oficialii UE au spus că ar fi o oportunitate de a discuta despre pandemie, dar și despre încălzirea relațiilor transatlantice, care s-au înrăutățit sub fostul președinte Donald Trump.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata