Est-europenii se bat pe gunoaiele Austriei

14

Anual sunt transportate ilegal 65.000 de tone de gunoi din Austria  către Ungaria, strângătorii de gunoaie neoficiali finanţându-şi prin aceasta viaţa de zi cu zi, scrie ziarul austriac Der Standard.

Obiectele care mai pot fi folosite sunt reparate acolo şi vândute iar cele neutilizabile sunt pur şi simplu arse. Doar puţini dintre aşa numiţii ‘strângători neoficiali de gunoaie’ ştiu însă că aceasta este o activitate ilegală. Proiectul TransWaste, finanţat de UE, a furnizat acum primele date referitoare la strângătorii nautorizaţi de gunoaie, ele fiind prezentate joi jurnaliştilor.

În Austria, circa 30 la sută din comunităţi sunt afectate de stângătorii neoficiali de gunoaie, aceştia făcându-şi veacul atât prin jurul centrelor de colectare a materialelor reciclabile cât şi direct prin zonele locuite. Cei mai mulţi dintre ei vin din Ungaria iar unii şi din Slovacia, Slovenia sau Cehia, dar şi din Austria însăşi.
Anual sunt debarasate ilegal circa 80.000 de tone de gunoi, ceea ce corespunde la 15 procente din totalul gunoaielor pe care le îndepărtează companiile austriece de salubrizare, din această cantitate 65.000 de tone luând calea Ungariei.

Pe lângă concurenţa la adresa serviciilor oficiale de salubrizare, colectarea ilegală creează şi o altă problemă, dat fiind că unele resurse devin rare, aşa cum afirmă unii responsabili din cadrul proiectului. Materii prime valoroase, care ar putea fi obţinute în Europa Centrală prin reciclarea aparaturii electrice aruncate, dispar în fostul bloc estic.

Pentru a frâna această evoluţie, strângătorii de gunoaie ar urma ca pe viitor să-şi exercite activitatea complet legal, prin acordarea unei autorizaţii, aşa cum susţine o propunere înaintată de Gudrun Obersteiner, şefă de proiect la TransWaste. Acest lucru se dovedeşte însă dificil, în condiţiile în care mulţi din aceşti strângători de gunoi au o pregătire insuficientă sau chiar lipsă.

Condiţiile-cadru contractuale sunt de aceea greu inteligibile pentru ei. Mai indicat ar fi crearea de companii social-economice, la care strângătorii de gunoaie să fie angajaţi legal. Controale mai mari la graniţă ar avea la rândul lor puţin sens, cred colaboratorii proiectului TransWaste, deoarece autorităţile nu ar putea diferenţia decât cu mare greutate gunoiul legal de cel ilegal.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata