Este posibil ca dopul amplasat de BP să nu fi oprit deversarea de petrol

30

Temeri cu privire noul capacul amplasat de grupul petrolier British Petroleum (BP) pentru a împiedica deversarea de petrol în Golful Mexic au apărut după ce inginerii au detectat infiltraţii şi o posibilă scurgere de gaz metan pe fundul mării, relatează cotidianul britanic The Guardian în ediţia de luni.

Amiralul Thad Allen, responsabilul aflat la comanda răspunsului guvernului american la dezastru, a scris BP, cerând răspunsuri la ‘anomaliile nedeterminate de la capul puţului’ de petrol aflat la originea mareei negre în Golful Mexic, al cărui flux a fost astupat oficial de joi.
‘Vă ordon să-mi furnizaţi o procedură scrisă pentru a putea deschide supapa de protecţie împotriva şocurilor hidraulice cât mai repede posibil fără a avaria puţul, dacă se confirmă scurgerea de hidrocarburi în apropierea puţului’, a indicat amiralul.

Totodată, Allen a ordonat companiei să ofere un plan pentru redeschiderea puţului la 1.00 am, luni. BP nu a răspuns încă la scrisoare. Acţiunile companiei au scăzut peste 5% în urma ştirii de luni, după creşterea de vineri pe fondul rapoartelor iniţiale de succes capacului.
Compania a precizat însă că, pentru companie, totalul costurilor dezastrului se apropie de 4 miliarde de dolari şi că BP a plătit deja 207 de milioane de dolari compensaţii la 67.500 de persoane care au reclamat că au pierdut bani din cauza scurgerii de petrol.

Cu o zi în urmă, oficialii companiei au declarat că dopul funcţionează în continuare şi continuă să prevină scurgerea de petrol în apele golfului. Aceştia şi-au exprimat totodată speranţa că dopul poate opri scurgerea până ce forarea puţurilor de derivaţie nu va permite astuparea definitivă a gurii de scăpare, însă descoperirea infiltrărilor ar putea însemna că există încă scurgeri în puţul afectat.
Această nouă potenţială lovitură vine în contextul în care premierul britanic David Cameron se deplasează luni la Washington pentru prima sa întâlnire bilaterală completă cu preşedintele SUA, Barack Obama, la care se aşteaptă să discute despre mareea neagră.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata