Este timpul să se declare ilegală Uniunea Sovietică

Nu este nimic amuzant în faptul că sute – poate mii – de statui ale lui Lenin şi de plăci comemorative cu profilul său împodobesc încă destule metropole, oraşe şi sate ale Rusiei, scrie Andrei Zubov, profesor de filosofie la Institutul de Stat pentru Afaceri Internaţionale din Moscova, în ediţia de marţi a cotidianului rus The Moscow Times.

Niciun alt lider a făcut mai mult rău Rusiei ca Lenin, scrie universitarul rus. Dacă nu ar fi existat Lenin, nu ar fi fost nici Stalin, nici Beria, nici Hruşciov, nici Brejnev, nici Andropov sau Gorbaciov şi nu ar fi existat niciun NKVD sau KGB. În lipsa lui Lenin, nu ar fi existat nici Uniunea Sovietică, iar Rusia ar fi avut un destin diferit care, deşi nu ar fi făcut-o probabil un paradis pe pământ, cu siguranţă nu ar fi transformat-o în iadul gulagului.

De ce, atunci, există încă atât de multe statui ale Lenin şi străzi ‘Lenin’ în atât de multe oraşe din Rusia? Răspunsul nu are legătură cu simpla neglijenţă sau cu faptul că nimeni nu are timp sau bani pentru a le demonta pe toate. De fapt, multe statui au fost refăcute din 1991. Lenin a fost tatăl Uniunii Sovietice, însă acesta s-a dezintegrat în decembrie 1991.

Cu toate acestea, Lenin a rămas liderul Rusiei – cel puţin în sens juridic. Acest lucru se datorează deciziei preşedintelui Boris Elţin din 26 decembrie 1991, atunci când Republica rusă a Uniunii Sovietice a fost declarată continuatoarea legală a Uniunii Sovietice.
În cartea sa ‘Maratonul prezidential”, publicată în anul 2000, Elţin a scris: ‘A fost un pas realizat absolut competent, logic şi corect – în special în ceea ce priveşte afacerile noastre externe, în care suntem legaţi de un set întreg de obligaţii serioase’.

De asemenea, preşedintele Vladimir Putin a sprijinit decizia lui Elţin atunci când a calificat, în 2005, colapsul Uniunii Sovietice drept ‘cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX’. ‘Am păstrat cea mai mare parte a sa sub numele de Federaţia Rusă „, a adăugat atunci Putin.
Pe 26 decembrie 1991, Elţin ar fi putut alege o altă cale pentru viitorul Rusiei – cea de succesoare legală a Rusiei pre-sovietice – un concept complet complet diferit din punct de vedere legal de cel de continuator legal.

Succesiunea legală ar fi pus bazele decomunizării Rusiei şi i-ar fi permis ţării să păstreze vechea Rusie ‘Albă’, pe care bolşevicii au distrus-o pe 22 noiembrie 1917, atunci când au anulat toate legile din Rusia, creând un guvern complet nou pentru ‘muncitori şi ţărani’.
Dacă Lenin este fondatorul al Uniunii Sovietice şi dacă Rusia de azi este continuatoarea Uniunii Sovietice, atunci totul este clar: Lenin rămâne fondatorul Rusiei din ziua de azi.

În anul 2000, Elţin, privind înapoi la consecinţele deciziei sale din 26 decembrie 1991, scria în cartea sa: ‘Acum mă gândesc în ce fel de Rusia am fi trăit dacă am fi ales o altă cale, dacă am fi readus la viaţă succesoarea legală a Rusiei pre-sovietice, Rusia pe care bolşevicii au distrus-o în 1917…

Am fi putut trăit în conformitate cu reguli complet diferite – nu cu principiile sovietice ale luptei de clasă, ci cu legi şi principii care respectă drepturile individuale. Nu ar fi trebuit să începem de la zero să construim libertatea presei şi a parlamentului, care au existat în Rusia până în 1917…
Cel mai important, noi, ruşii, ne-am fi simţit cetăţeni ai unei patrii nou-găsite … Ar fi fost un pas îndrăzneţ să recunoaştem greşelile noastre istorice şi să restabilim succesiunea istorică a ţării. Poate într-o zi ruşii vor dori să facă acest pas’.

În cei 10 ani care au trecut de când Elţin a scris aceste cuvinte, ruşii au trăit într-o Rusie Sovietică. Dar acum, la 20 de ani de la căderea Uniunii Sovietice, s-a născut o nouă generaţie care nu a petrecut nicio zi în Uniunea Sovietică a lui Lenin.
rin urmare, pentru această generaţie va fi mai uşor să construiască noua Rusie la care Elţin visat. Pentru a face ca acest vis să devină realitate, un bun început, crede Zubov, ar fi îndepărtarea lui Lenin din mausoleu şi scoaterea lui de pe toate piedestalele.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata