Europa caută creșterea producerii semiconductorilor; primul computer cuantic

Uniunea Europeană dorește să producă o cincime din producția globală de semiconductori de ultimă generație la sfârșitul acestui deceniu și să facă primul său computer cuantic în cinci ani, ca parte a eforturilor de reducere a dependenței sale de tehnologiile non-europene.
Planul UE numit Compass Digital 2030 vine în timp ce pandemia COVID-19 expune dependența blocului din 27 de țări de tehnologiile cheie deținute de companiile chineze și americane.

Planul a menționat importanța semiconductoarelor, utilizate în mașinile conectate, smartphone-urile, dispozitivele conectate la internet, computerele de înaltă performanță și inteligența artificială și în care o penurie globală închide fabricile de mașini din întreaga lume.

„Nivelul nostru propus de ambiție este că, până în 2030, producția de semiconductori de ultimă generație și durabile în Europa, inclusiv procesoare, reprezintă cel puțin 20% din valoarea producției mondiale în valoare”, potrivit unui document al UE văzut de Reuters.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager, și șeful industriei UE, Thierry Breton, vor prezenta planul marți.

Planul UE a recomandat investițiile în tehnologiile cuantice, spunând că acestea ar putea schimba jocul în dezvoltarea de noi medicamente și pentru a accelera secvențierea genomului.

„Nivelul nostru de ambiție propus este că, până în 2025, Europa va avea primul computer cu accelerare cuantică care deschide calea pentru ca Europa să fie la vârful capacităților cuantice până în 2030”, se menționează în document.
Planul UE a cerut, de asemenea, 10.000 de facilități neutre din punct de vedere climatic până în 2030 pentru a ajuta Europa să-și dezvolte propria infrastructură cloud și să dubleze companii cu o evaluare de 1 miliard de dolari, în aceeași perioadă.

De asemenea, a vizat acoperirea tuturor gospodăriilor europene printr-o rețea Gigabit până în 2030, toate zonele populate fiind acoperite de 5G.

Planul Comisiei va necesita aprobarea țărilor UE și a Parlamentului European înainte de a putea fi pus în aplicare. Bloomberg a raportat pentru prima dată pe documentul UE.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata