Europa împotriva fumatului

4

Europa vrea ca în 2012 să fie interzis fumatul în toate spaţiile publice închise. Comisia Europeană a cerut statelor membre să-şi înăsprească legile pentru a garanta interzicerea totală a fumatului în locurile publice închise din 2012, având în vedere că în prezent doar 10 ţări din UE aplică această normativă în mod integral, notează ziarul ABC.

Deşi aproape toate statele membre au vreun tip de reglementare pentru a proteja cetăţenii de fumul de ţigară, unul din cinci europeni este zilnic expus acestei substanţe nocive, potrivit comisarului european al sănătăţii Androulla Vassiliou.
O persoană nefumătoare care trăieşte cu un fumător are cu 30% mai multe posibilităţi să se îmbolnăvească de cancer, ori să sufere de probleme cardiovasculares, iar expunerea la fum este deosebit de periculoasă pentru sănătatea celor mici.

În prezent, Irlanda, Marea Britanie, Franţa, Malta, Suedia, Finlanda, Letonia, Slovenia, Olanda şi Italia au o legislaţie care interzice integral fumatul în spaţiile publice închise şi în birouri, în timp ce Bulgaria a anunţat că va face acelaşi lucru din 2010. În restul statelor membre, între care şi Spania, cetăţenii ‘nu sunt în mod cuvenit protejaţi de fumul de ţigară în locurile publice’, potrivit comisarului european.

Dna Vassiliou s-a arătat ‘deosebit de preocupată” de concentraţia de fum din baruri, pub-uri şi discotecile care permit fumatul, locuri frecventate mai ales de tineri. „Fiecare european ar trebui să fie complet protejat de expunerea la fumul de ţigară în viaţa de toate zilele’, este de părere comisarul, care a subliniat că există ‘o amplă majoritate de cetăţeni’ în favoarea măsurilor de restricţionare a fumatului în locurile publice.

Din acest motiv, CE a cerut statelor membre să adopte şi să aplice legi care să garanteze o protecţie totală a cetăţenilor împotriva fumului de ţigară în spaţiile publice închise, la locurile de muncă şi în transportul public, în acord convenţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) din 2003 privind fumatul. Comisia solicită statelor membre să pună în aplicare aceste măsuri în următorii 3 ani.

Pe de altă parte, CE vrea ca legislaţia antitutun să fie completată cu măsuri vizând ameliorarea protecţiei copiilor şi mai multe iniţiative pentru a-i ajuta pe fumători să scape de acest viciu, precum recurgerea la mesajele de avertisment de pe pachetele de ţigări. Nu în ultimul rând se sugerează crearea unei reţele de organisme naţionale de control anti-fumat pentru a întări cooperarea europeană în acest domeniu.
Deşi în utimii ani s-au făcut ‘progrese mari’, obiectivul tuturor ţărilor este „să existe legi integrale antitutun’, a subliniat doamna Vassiliou. Fumatul provoacă jumătate de milion de morţi anual în UE, astfel încât este considerat principalul responsabil al mortalităţii în Cei 27, potrivit datelor Comisiiei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata