Europa se confruntă cu o scădere de 43% a efectivelor de păsări sălbatice

Un procentaj de 43% dintre cele peste 500 de specii de păsări sălbatice din Europa se confruntă cu scăderi grave ale efectivelor, atenționează specialiștii în ornitologie reuniți, joi, la Conferința Națională pentru Comunitatea Științifică privind gestiunea și monitorizarea speciilor de păsări din România în baza articolului 12 din Directiva Păsări.

Potrivit reprezentanților Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă /CNDD/, care citează cele mai recente studii europene de specialitate, biodiversitatea Uniunii Europene /UE/ ce cuprinde peste 500 de specii de păsări sălbatice se confruntă cu amenințări grave ale efectivelor.

Astfel, 43% dintre speciile de păsări din Europa sunt afectate de scăderi grave ale efectivelor, iar cauzele sunt reprezentate de extinderea limitelor așezărilor urbane și a transportului care au fragmentat și redus habitatele acestora. De asemenea, alte motive sunt agricultura intensivă, silvicultura și pescuitul, precum și utilizarea pesticidelor care au diminuat sursele de hrană, dar și vânătoarea.

România va trebui să întocmească și să transmită către Comisia Europeană /CE/, până în anul 2019, un nou raport privind situația populației de păsări de interes comunitar, în baza articolului 12 din Directiva Păsări. Odată cu revizuirea acestui document, raportarea se va face o dată la șase ani, nu la trei ani cum era înainte, iar România a realizat un prim inventar al populației de păsări sălbatice în anul 2013.

Lista de referință a speciilor de păsări pentru România cuprinde 270 de specii.

În anul 1979 a fost adoptată Directiva 79/409/CEE numită și Directiva Păsări (actualizată prin Directiva 2009/147/CE din 30 noiembrie 2009) ca răspuns la creșterea îngrijorării cu privire la declinul populațiilor de păsări sălbatice din Europa.

Directiva Păsări interzice activitățile care amenință în mod direct păsările (uciderea sau capturarea intenționată, distrugerea cuiburilor și luarea ouălor) și activitățile asociate acestora (comerțul de păsări vii sau moarte), cu câteva excepții.

România a transpus, în anul 2007, în legislația națională, Directivele Păsări și Habitate și a declarat 381 de situri Natura 2000, dintre care 108 Situri de Protecție Avifaunistică (SPA) și 273 Situri de Importanță Comunitară/Arii Speciale de Conservare (SCI/SAC). Potrivit datelor oficiale, această suprafață a fost extinsă, în anul 2011, la 530 de situri Natura 2000, dintre care 148 SPA și 382 SCI/SAC.

În data de 1 aprilie 2014, România a transmis Comisiei Europene /CE/ primul raport național pe Directiva Păsări, activitatea realizată prin proiectul ‘Sistemul național de gestiune și monitorizare a speciilor de păsări din România în baza articolului 12 din Directiva Păsări’, implementat de Fundația Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă /CNDD/ și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor /MMAP/ — Direcția Biodiversitate au organizat, joi, un nou eveniment dedicat proiectului privind sistemul național de gestiune și monitorizare a speciilor de păsări din România.

Evenimentul face parte din proiectul ‘Sistemul național de gestiune și monitorizare a speciilor de păsări din România în baza articolului 12 din Directiva Păsări’, finanțat de UE prin Programul Operațional Sectorial /POS/ Mediu, Axa prioritară 4. Durata de implementare a acestuia este de 46 de luni, în perioada februarie 2012 — 31 decembrie 2015. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata