Europenii promovează rezoluția Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, în ciuda avertismentelor Rusiei și Teheranului

9

Marea Britanie, Franța și Germania continuă un plan susținut de SUA pentru o rezoluție a consiliului de supraveghere nucleară al ONU, criticând Iranul pentru reducerea cooperării cu agenția, în ciuda avertismentelor ruse și iraniene cu privire la consecințe grave.
Consiliul guvernatorilor din 35 de națiuni al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) organizează săptămâna aceasta o reuniune trimestrială pe fondul eforturilor șovăielnice de a relansa acordul nuclear al Iranului cu puterile majore, acum când președintele american Joe Biden este în funcție.

Iranul și-a accelerat recent încălcările acordului din 2015 într-o încercare aparentă de a crește presiunea asupra lui Biden, deoarece fiecare parte insistă că cealaltă trebuie să facă primul pas.

Încălcările de la Teheran sunt un răspuns la retragerea SUA din acord în 2018 și la reimpunerea sancțiunilor SUA care au fost ridicate în temeiul acestuia.

Cea mai recentă încălcare a fost reducerea cooperării cu AIEA săptămâna trecută, punând capăt măsurilor suplimentare de inspecție și monitorizare introduse de acord, inclusiv puterea acordată AIEA de a efectua inspecții rapide la facilități nedeclarate de Iran.

Cele trei puteri europene, toate părțile la acordul din 2015, au distribuit un proiect de rezoluție pentru reuniunea de la Viena, exprimând „îngrijorare serioasă” cu privire la cooperarea redusă a Iranului și îndemnând Iranul să își inverseze demersurile.
Proiectul, trimis membrilor consiliului AIEA și obținut de Reuters, exprimă, de asemenea, „profundă îngrijorare” cu privire la eșecul Iranului de a explica particulele de uraniu găsite în trei situri vechi, inclusiv două despre care AIEA a raportat prima dată săptămâna trecută.

Iranul a criticat perspectiva unor astfel de critici, amenințând că va anula un acord încheiat în urmă cu o săptămână cu AIEA pentru a continua temporar multe dintre măsurile de monitorizare pe care hotărâse să le pună capăt – un acord de tip cutie neagră valabil până la trei luni și vizând crearea unei ferestre pentru diplomație.

Cu toate acestea, diplomația face progrese limitate. Iranul a declarat duminică că nu va prelua propunerea Uniunii Europene de a organiza o întâlnire cu alte părți la acord și cu Statele Unite.

Nu este clar câte țări ar sprijini o rezoluție. Într-un document de poziție obținut de Reuters înainte de anunțul Iranului, Rusia a avertizat că o rezoluție ar putea afecta eforturile de relansare a acordului, cunoscut formal sub numele de Planul de Acțiune Comprehensiv Comun (JCPOA), și că se va opune acestuia.

„Adoptarea rezoluției nu va ajuta procesul politic de revenire la implementarea cuprinzătoare normală a JCPOA”, a spus nota Rusiei adresată statelor membre.
„Dimpotrivă, va complica enorm acele eforturi care subminează perspectivele de restabilire a JCPOA și de cooperare normală între Iran și agenție.”

Întrebat despre luptă, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a spus că nu dorește ca nimic să pună în pericol activitatea inspectorilor săi în Republica Islamică.

„Ceea ce sper este că munca agenției va fi păstrată. Acest lucru este esențial „, a declarat el într-o conferință de presă, înainte de a face o lovitură aparentă asupra Iranului asupra amenințării sale.

„Lucrările de inspecție ale AIEA nu ar trebui să fie plasate în mijlocul unei mese de negociere ca un chip de negociere.”

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata