Europol: 10 persoane reținute pentru presupusul furt de criptomonede în valoare de 100 de milioane de dolari de la celebrități și alții

Europol, agenția de poliție europeană, a declarat miercuri că a asistat la arestarea a 10 hackeri suspectați că au sustras 100 de milioane de dolari în criptomonede ca un atac de tip „SIM-swap” care le-a permis suspecților să acceseze telefoanele victimelor lor.

„Atacurile orchestrate de această bandă criminală au vizat mii de victime pe tot parcursul anului 2020, inclusiv influenți de pe internet celebri, vedete ale sportului, muzicieni și familiile acestora”, a declarat agenția într-un comunicat.

Arestările au fost făcute după o anchetă în cooperare cu Marea Britanie, Statele Unite, Belgia, Malta și Canada, a spus Europol.

Într-un atac de schimb de SIM, infractorii pot obține controlul asupra unui SIM – micul cip de computer care poartă un număr de telefon utilizat pentru identificarea unui client într-o rețea de telecomunicații. De obicei, o companie de telefonie este păcălită să dezactiveze un SIM funcțional și să-și transfere funcțiile către unul controlat de hackeri.

„Acest lucru a permis (hackerilor) să fure bani, criptomonede și informații personale, inclusiv contacte sincronizate cu conturi online”, a declarat Europol într-o declarație de presă care detaliază operațiunea.

„De asemenea, au deturnat conturile de pe rețelele de socializare pentru a posta conținut și a trimite mesaje mascate cu identitatea victimelor.”

Europol nu a identificat victimele și nici nu a spus unde au avut loc arestările. Acesta a sfătuit publicul să nu utilizeze servicii care utilizează mesaje text pentru a vă ajuta să vă conectați la conturile online, deoarece acestea sunt vulnerabile în atacurile de schimb de cartele SIM, despre care a spus că sunt în creștere.

Una dintre cele mai notabile victime ale unui atac de schimb de SIM în trecut a fost CEO-ul Twitter, Jack Dorsey, în 2019.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata