Exporturile de grâu ale Bulgariei s-au dublat în 2010

Exporturile Bulgariei de grâu şi orz din noua recoltă s-au dublat în acest an, în condiţiile în care Rusia şi Ucraina au introdus restricţii la exporturile de cereale după ce seceta a afectat recoltele lor, a declarat preşedintele Asociaţiei producătorilor de cereale din Bulgaria, Radoslav Hristov.

Potrivit lui Radoslav Hristov, în vara acestui an Bulgaria a exportat 600.000 de tone de grâu din noua recoltă, dublu faţă de cantitatea vândută anul trecut. Conform cifrelor comunicate de Ministerul bulgar al Agriculturii, recolta din acest an s-a ridicat la 3,7 milioane tone de grâu şi 780.000 de tone de orz.
Radoslav Hristov estimează că exporturile de grâu ale Bulgariei ar putea să se ridice la 1,6 milioane tone în acest an, faţă de 1,1 milioane tone în urmă cu un an, când cea mai mare cantitate a fost exportată spre Italia, Spania, Egipt, Siria, Iran şi Vietnam.

‘Preţurile la grâu au crescut cu 50 de procente în regiunea Mării Negre după ce Rusia şi Ucraina au oprit vânzările’, a declarat Hristov. ‘Exporturile au fost stimulate şi de apariţia unor noi clienţi precum Israel şi Coreea de Sud’, a adăugat Hristov. În cazul orzului, Bulgaria a exportat în acest an aproximativ 300.000 de tone în condiţiile în care cererea domestică a scăzut. ‘Cererea ridicată pentru orz de peste hotare a golit practic depozitele.
Cererea internă pentru orz a fost foarte mică în acest an în condiţiile în care crescătorii de animale şi producătorii de bere au cumpărat cantităţi mai mici ca urmare a scăderii producţiei’, a precizat Radoslav Hristov.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata