Exporturile Elveţiei au atins o valoare record în 2014

Cererea globală pentru bunuri produse în Elveția a crescut cu 3,5% anul trecut iar valoarea exporturilor elvețiene (în principal produse chimice, farmaceutice și ceasuri) a atins nivelul record de 208,3 miliarde de franci (224 miliarde de dolari), depășind precedentul record stabilit în 2008, potrivit datelor publicate marți de Administrația Vamală din Elveția, transmite Reuters.

În contrast, importurile în Elveția au stagnat în 2014 ceea ce înseamnă că Elveția a înregistrat anul trecut un surplus record al balanței comerciale de 30 de miliarde de franci.

Mai mult de jumătate din exporturile Elveției (120,7 miliarde de franci) au mers în Europa, în creștere cu 3% comparativ cu 2013. Un avans similar s-a înregistrat în cazul exporturilor spre Asia (45,3 miliarde de franci).

Pe categorii de produse, exporturile de produse chimice și farmaceutice, care s-au ridicat la 85,3 miliarde de franci sau 415 din totalul exporturilor Elveției, au crescut cu 5% anul trecut în timp ce exporturile de ceasuri și-au continuat creșterea cu 1,9%.

Publicarea acestor cifre vine într-un moment în care industria de export a Elveției se pregătește să facă față efectelor negative ale aprecierii francului. Pragul minim al cursului de schimb de 1,20 de franci pentru un euro, practicat de Banca Națională a Elveției (SNB) din 2011, i-a protejat pe exportatorii elvețieni de efectele unei monede puternice în ultimii trei ani. Însă în data de 15 ianuarie 2015 SNB a anunțat în mod surprinzător că renunță la pragul minim, ceea ce a condus la aprecierea cu 30% a francului în raport cu moneda euro, o lovitură pentru exportatorii elvețieni care își vând majoritatea produselor în zona euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata