Expulzarea romilor: Franţa „nu are lecţii de primit”

24

Franţa, criticată în străinătate pentru politica sa de expulzare a romilor, ‘nu are lecţii de primit’, a declarat joi (19 august 2010) ministrul francez al imigraţiei, Eric Besson, citat de AFP.

‘Franţa este ţara europeană care respectă cel mai mult drepturile străinilor şi respectiv ale străinilor aflaţi într-o situaţie legală neclară sau – ca să fim mai modeşti – una dintre ţările cele mai respectuoase, deci nu avem lecţii de primit’, a afirmat ministrul pentru postul France 2.
‘Am acordat anul trecut 170.000 de permise de şedere îndelungată. Am devenit a doua ţară din lume după Statele Unite în materie de azil, am trecut înaintea Canadei. Deci, Franţa aduce o contribuţie semnificativă la uşurarea sărăciei din lume’, a adăugat Besson.

Parisul a trimis joi la Bucureşti 70 de romi, primele expulzări de la anunţarea de către preşedintele Nicolas Sarkozy a măsurilor de securitate vizând această populaţie pentru care România solicită un plan de integrare european.
Aceste măsuri sunt ‘deplin conforme cu regulile europene’, s-a apărat miercuri Ministerul francez al Afacerilor Europene, cerând Comisiei Europene să colaboreze la reinserţia romilor în ţara lor de origine.

Purtătoarea de cuvânt a CE însărcinată cu drepturile fundamentale ale cetăţenilor europeni, Viviane Reding, a declarat că Franţa ‘trebuie să respecte regulile privind libertatea de circulaţie’ a cetăţenilor europeni.
Parisul a fost criticat şi la ONU pentru expulzarea romilor, şi în mod mai general pentru legătura făcută între imigraţie şi insecuritate de către preşedintele Nicolas Sarkozy.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata