Fâșia Gaza este deschisă din nou, spre sud. Dar pentru cât timp?

O flotă de taxiuri Mercedes galbene se aliniază în fața nou-redeschisei treceri Rafah din Gaza în Egipt, lustruite din nou și gata să ruleze, dar fără a avea idee pentru cât timp.

Incertitudinea este un fapt de viață în orașul de frontieră palestinian, unde 4.500 de oameni au traversat Egiptul în cele două săptămâni de când s-a deschis una dintre puținele linii de viață ale Gaza către lumea exterioară, pe 9 februarie.

Deschiderea a ușurat blocarea de ani de zile impusă de Israel și Egipt asupra fâșiei de coastă, agravată de măsurile impuse de toate părțile pentru a opri răspândirea COVID-19.
A apărut din manevre politice: discuții de mediere egiptene între facțiuni rivale palestiniene pentru a ușura calea pentru eventuale alegeri.

Dar călătorii nu au idee cât timp va rămâne deschisă poarta.

„Pentru mine, trecerea Rafah este sursa mea de trai. Dacă se deschide, trăiesc și mănânc și cumpăr haine ”, a spus Saif Rusrus, în vârstă de 21 de ani, care a părăsit școala pentru a vinde produse de patiserie acolo. „Atâta timp cât există dispute, trecerea va continua să se deschidă și să se închidă.”


Israelul și Egiptul menționează îngrijorări de securitate pentru restricții, subliniind faptul că Gaza este controlată de grupul militant islamist Hamas.

Cele două țări permit trecerea a mii de lucrători și cazuri umanitare în fiecare an, dar majoritatea celor două milioane de palestinieni din Gaza nu pot pleca.

„Gaza se transformă într-o mare închisoare când trecerea Rafah este închisă”, a spus Uday Zaanin, pacientul cu hepatită, în vârstă de 38 de ani, în timp ce aștepta să urce în autobuz.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata