Fermitatea Poloniei pe calea reformei, posibil model pentru restul Europei

Noul preşedinte al Poloniei ştie că Obama a sacrificat sistemul de apărare antirachetă promis Poloniei în scopul resetării relaţiilor americano-ruse şi că acesta nu a vizitat aliatul NATO Polonia în cursul deplasării sale în Europa, ceea ce explică dorinţa lui Komorowski de a ameliora relaţiile cu Europa, în loc de a menţine politica atlantică rigidă a predecesorului său şi de a îmbunătăţi relaţiile cu vecinul rus.

Totodată, în ciuda problemelor create monedei unice de către Grecia, el rămâne ataşat planului de a introduce euro în Polonia, însă nu imediat, comentează ziarul american Wall Street Journal (WSJ).

Obama l-a invitat pe noul său omolog polonez să viziteze Casa Albă, pentru a discuta planul lui Komorowski de retragere a trupelor poloneze din Afganistan şi a se afişa în fotografii, cu atât mai mult cu cât se apropie alegerile pentru Congres iar polonezii sunt concentraţi în mai multe circumscripţii-cheie, inclusiv oraşul Chicago, care numără cei mai mulţi polonezi în afara Varşoviei, consideră ziarul menţionat.

Komorowski, la fel ca şi premierul Donald Tusk, este decis să meargă pe calea reformei economice atât în Polonia cât şi în UE, a cărei preşedinţie semestrială o va prelua din iulie anul viitor. El are însă de înfruntat doi factori importanţi şi anume alegerile parlamentare de anul viitor şi surprinzătoarea prestaţie a lui Kaczynski, care a adunat în campania pentru prezidenţiale tocmai încheiată 47 la sută din voturi, făcând o campanie bazată pe creşterea subvenţiilor pentru bătrâni şi a salariului minim şi obţinând 59 la sută din voturile celor din mediul rural.

Multe din reformele intenţionate de Komorowski au fost adoptate anterior de legislativ, primind însă vetoul fratelui răposat al lui Kaczynski, Lech. Lista de reforme nu este esenţialmente diferită de cele din restul Europei: reducerea deficitului financiar (în Polonia de 7 la sută din PIB), reformarea pieţei muncii, umplerea găurilor din sistemul pensiilor de stat, creşterea vârstei de pensionare, reforma sănătăţii, continuarea privatizărilor şi reducerea subvenţiilor agricole.
Va trebui aşteptată încheierea alegerilor parlamentare din octombrie 2011 pentre a vedea dacă Komorowski are voturile necesare pentru a putea implementa reformele sale şi dacă va dori să folosească o cantitate deloc insignifiantă de capital politic pentru a face acest lucru.

În orice caz, el nu poate ignora Constituţia ţării, care cere reducerea cheltuielilor în caz că datoria ajunge la 60 la sută din PIB, acum ea fiind de 55 la sută din PIB şi nici avertismentul guvernatorului băncii centrale, Marek Belka, care declara pentru Bloomberg că eşecul abordării deficitului va îngreuna refinanţarea unei datorii de circa 62 de miliarde de dolari, scadentă în 2011 şi 2012.

În acest moment, Polonia trece printr-o perioadă de uşoară încetinire economică, după ce, cu sprijin de la FMI şi printr-un influx generos de fonduri europene de coeziune, a evitat recesiunea care a afectat alte ţări europene anul trecut, având o rată anuală de creştere de 1,7 procente.
Magdalena Polan, economist principal la Goldman Sachs, aşteaptă pentru anul acesta o creştere cu 3,5 procente a economiei poloneze, fiind pe aceeaşi linie cu prognoza OECD, şi de 4,6 la sută în 2011.

Centrul pentru Cercetări Sociale şi Economice este şi el optimist, economiştii săi prognozând o scădere a şomajului de la 12 la 10 la sută la sfârşitul anului viitor şi o rată anuală de creştere a salariului real de 2,5 la sută anul acesta şi chiar mai rapid în 2011. O economie poloneză reformată cu succes ar putea servi drept model încurajator pentru alte ţări din UE, mai ales după ce reformatorii vor fi depăşit importante forţe reacţionare înrădăcinate, nu în ultimul rând agricultorii şi pensionarii, consideră WSJ în final.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata