Fidel Castro, laureat în China al Premiului Confucius pentru Pace, alternativă la Nobel

20

Un grup de intelectuali chinezi i-a decernat lui Fidel Castro un „premiu al păcii” care se dorește a fi o alternativă la prestigiosul Premiul Nobel, salutând eforturile fostului președinte cubanez pentru „soluționarea crizelor internaționale”, relatează AFP.

‘(Fidel) Castro, atunci când se afla la putere, nu a recurs la forță sau la violență pentru a soluționa crizele și conflictele în relațiile internaționale, în special cu SUA’, a declarat Liu Zhiqin, unul dintre inițiatorii ‘Premiului pentru Pace Confucius’, citat joi de Global Times.

Considerat ‘părintele’ Revoluției cubaneze, de când s-a retras, în 2008, el „a avut întrevederi cu lideri și organizații străine și a servit puternic cauza eliminării armelor nucleare’, a adăugat Liu Zhiqin.

În afară de criza rachetelor din Cuba, în 1962, când lumea a fost la un pas de un război nuclear total, El Lider Maximo este cunoscut pentru că în timpul Războiului Rece a susținut militar diverse regimuri marxiste sau mișcări revoluționare în Africa sau America Latină, mergând până la trimiterea de trupe combatante în țări precum Angola, Namibia, Etiopia sau Mozambic.

Pentru ediția din 2014 a Premiului Confucius, Fidel Castro a fost în competiție cu președinta sud-coreeană Park Geun-hye, secretarul general al ONU Ban Ki-moon sau Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS), un grup regional care se dorește o alternativă la ascendența SUA.

‘Premiul pentru Pace Confucius’ a fost atribuit în 2010 fostului vicepreședinte taiwanez Lien Chan de către o asociație chineză până atunci necunoscută, în ajunul acordării la Oslo a Premiului Nobel pentru Pace disidentului chinez Liu Xiaobo, condamnat în 2009 la 11 ani de închisoare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News