Fiica lui Salvador Allende, prima femeie preşedinte a Senatului chilian

Senatoarea socialistă Isabel Allende, fiica fostului preşedinte Salvador Allende răsturnat de la putere printr-o lovitură de stat, va deveni prima femeie aflată în fruntea Senatului chilian şi îi va înmâna eşarfa prezidenţială socialistei Michelle Bachelet care îşi va prelua mandatul pe 11 martie, scrie AFP.

Partidele coaliţiei Noua Majoritate, care a dus stânga la putere în urma alegerilor generale desfăşurate în noiembrie în Chile, au încheiat joi un acord privind desemnarea lui Isabel Allende ca preşedintă a Senatului, cu două săptămâni înainte ca noul Congres să intre în funcţie.

‘Tatăl meu, după cum ştim, a fost preşedinte al Senatului timp de trei ani, iar pentru mine este o imensă onoare şi o enormă mândrie să fiu prima femeie (preşedintă) din istoria Senatului’, a declarat Isabel Allende pentru postul Radio Cooperativa.

În plus, ea va trebui să îi înmâneze eşarfa prezidenţială în culorile naţionale – albastru, alb, roşu – viitoarei conducătoare a Republicii Chile, Michelle Bachelet, în cursul ceremoniei de învestitură în Congres, programată pentru 11 martie la Valparaiso.

Michelle Bachelet, fost medic, ministru şi director executiv al entităţii ONU-Femei, a fost, în 2006, prima femeie aleasă la preşedinţia Republicii Chile. În decembrie, ea a fost aleasă pentru al doilea mandat, după o pauză de patru ani.

În cursul loviturii de stat, de la 11 septembrie 1973, condusă de Augusto Pinochet, tatăl viitoarei şefe a statului, Alberto Bachelet, a fost arestat şi apoi torturat până la moarte din cauza fidelităţii arătate preşedintelui demis Salvador Allende.

Senatorul socialist Fulvio Rossi a ţinut să scoată în evidenţă ‘imensul simbol’ al faptului că o ‘femeie, socialistă, senatoare, fiică a preşedintelui Salvador Allende, îi remite eşarfa prezidenţială unei alte femei, socialistă şi aleasă preşedintă’.

‘Va fi o fotografie care va face înconjurul lumii’, a dat asigurări senatorul, subliniind că ‘prezenţa a două femei în funcţiile cele mai importante din Chile legitimează pentru totdeauna importanţa femeilor în funcţii de conducere’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata