Filiala franceză a Ikea este acuzată că și-ar fi spionat angajații și clienții și va fi judecată

Filiala franceză a Ikea va fi judecată pentru acuzațiile că ar fi spionat angajații și clienții folosind detectivi și ofițeri de poliție.
Ikea France va fi judecată ca entitate corporativă alături de mai mulți dintre foștii săi directori.

Procurorii spun că Ikea France a creat un „sistem de spionaj” în operațiunile sale.
Printre cele 15 persoane din dosar se numără directori de top precum fostul CEO Stefan Vanoverbeke și foști manageri de magazine.

Patru polițiști sunt, de asemenea, judecați pentru predarea informațiilor confidențiale.

Ikea a concediat deja patru directori din cauza scandalului și a pus în aplicare un nou cod de conduită. Cu toate acestea, compania încă se confruntă cu o amendă de până la 3,75 milioane de euro (4,5 milioane de dolari).

Acuzațiile au ieșit la iveală pentru prima dată în 2012, după ce o persoană din interiorul Ikea a scos e-mailuri dintre companie și o firmă de securitate, către ziarul satiric Le Canard Enchaîné.

E-mailurile sugerează că firma căuta acces la înregistrări despre personalul și clienții săi dintr-o bază de date a poliției care conține milioane de nume și informații personale ale infractorilor, victimelor și chiar martorilor.

Două sindicate au depus plângeri împotriva Ikea, acuzând compania că spionează sute de angajați și clienți.
Curtea investighează perioada dintre 2009 și 2012, dar procurorii spun că practicile din Franța au început cu aproape un deceniu mai devreme.

Jean-Francois Paris, fostul director al managementului riscurilor din Ikea Franța, este acuzat că a trimis liste de nume pentru a fi trimise anchetatorilor privați. Factura pentru aceste investigații ar fi putut fi de până la 600.000 de euro, conform documentelor instanței văzute de agenția de știri AFP.

Domnul Paris a declarat că departamentul său este responsabil pentru gestionarea plăților pentru investigații.

Un membru al personalului „care a fost un angajat model, dar care a devenit brusc un protestatar” a fost investigat cu privire la îngrijorarea că ar putea deveni „un risc de terorism ecologic”, potrivit e-mailurilor trimise de dl Paris.

Acuzațiile împotriva inculpaților includ colectarea ilegală de informații personale, primirea de informații personale colectate ilegal și încălcarea confidențialității profesionale. Acuzațiile sunt condamnate la închisoare de până la 10 ani.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata