Florida de Sud, “paradisul” fugarilor căutaţi de USMS, unde a fost prins şi Mihai Necolaiciuc

Agenţii de aplicare a legii specializaţi în urmărirea şi capturarea de fugari, din cadrul Agenţiei americane de aplicare a legii (United States Marshals Service, USMS), din Florida de Sud, au reuşit să prindă numeroşi delincvenţi care încercau să se sustragă arestării.

Printre aceştia, s-a numărat şi Mihai Necolaiciuc, fostul director al CFR din România, informează Palm Beach Post. Agenţii acţionează pe baza mandatelor federale pentru a-i prinde pe delincvenţii care se sustrag arestării, dar ei îşi oferă, de asemenea, expertiza şi forţelor de poliţie locale, pentru a repera şi aresta persoane căutate pe bază de ordin de arest preventiv, la nivel federal şi local.

Agenţii din Florida de Sud au devenit deosebit de experţi, deoarece districtul este foarte ocupat. Începând cu anii 1920, atunci când gangsterul din Chicago Al Capone a locuit temporar în Miami-Dade, infractorii au luat obiceiul de a se refugia aici, venind nu numai din Florida ci şi din întreaga ţară şi chiar din străinătate. “Operaţiunea este foarte atent planificată. Noi cunoaştem tot ce trebuie să ştim despre persoana respectivă, în prealabil.

De obicei, ei nu ştiu că suntem acolo până când deţinem controlul absolut. Se întâmplă foarte rar ca ei să se opună”, a declarat adjunctul şefului departamentului, Barry Golden. Agenţii protejează totodată şi instanţele federale, licitaţiile bunurilor confiscate de la infractori şi coordonează programe de protecţie a martorilor. Totuşi, în unitatea care se ocupă de fugar are loc cea mai mare parte a acţiunii.

În 2008, agenţii au capturat aproximativ 36.000 de fugari federali, a precizat Golden, şi au asistat la capturarea a 73.000 de fugari de stat şi locali. Florida de Sud şi-a depăşit astfel norma de arestări ce-i revenea. “Parţial, acest lucru se datorează vremii, în special în această perioadă a anului”, spune agentul Joe Godsk, care mai precizează:

“Dar şi faptul că Florida de Sud este multinaţională, multirasială şi multilingvă”. Pentru delincvenţii străini, Florida de Sud este, de asemenea, un loc în care se intră uşor fără permisiune oficială. “Avem frontiere permisive”, spune Godsk. “A fost întotdeauna un loc în care operează traficanţi de arme, contrabandişti şi fugari şi probabil că va fi întotdeauna.”, a mai precizat agentul.

Anchetatorul Manny Puri, care conduce sectorul ce include şi districtul Palm Beach, spune că primeşte un flux constant de consultaţie despre fugarii care s-ar putea afla în zonă. În ultimele 15 luni, adjuncţii săi, uneori operând pe bază de informaţii de la Interpol, i-au reţinut pe mulţi dintre ei, printre care şi suspecţi de primă mărime. De exemplu, Thanos Papalexis, 37 de ani, fiul unui magnat grec din transportul maritim, era căutat de Scotland Yard pentru o crimă abominabilă comisă la Londra.

Papalexis nu s-a ascuns, ci trăia ca un playboy în Palm Beach când agenţii l-au reperat. A fost condamnat la închisoare pe viaţă, în luna septembrie 2009. Majoritatea fugarilor fac mai mult pentru a se ascunde. Mihai Necolaiciuc, 57 de ani, fostul director general al Căilor Ferate Române, in vârstă de 57 de ani, era acuzat de delapidarea sumei de 111 milioane de dolari de la guvernul român.

Necolaiciuc ducea un trai mai liniştit, dar a cumpărat două apartamente în luxosul ansamblu rezidenţial City Place Tower din West Palm Beach, după ce a venit aici, în 2007, fapt care i-a ajutat pe anchetatori să îl depisteze. În colaborare cu autorităţile de imigrare, el a fost capturat la 22 iunie 2009, într-o parcare a restaurantului Denny’s de pe Belvedere Road.

Agenţii se folosesc de mai multe indicii pentru a-i găsi pe fugari. Familia şi relaţiile cu prietenii constituie un mod de a-i depista. Dar alţii recurg şi la alte căi. Este posibil ca un fugar să fi fost oprit pentru o încălcare a regulilor de trafic, sau să fie suficient de stupid pentru a folosi un card de credit, a aplica pentru un permis de conducere sau a avea facturi pe propriul nume.

A lteori plăcerile îi trădează. Golden aminteşte de un fugar din Boston, cunoscut a fi un fan al fotbalului, pe care l-a arestat la un meci. Uneori, fugarii încearcă să se mascheze ei înşişi schimbându-şi pieptănătura sau lăsându-şi barbă. Unii merg chiar mai departe.
“Am avut bărbaţi care s-au îmbrăcat în femei şi femei care s-au îmbrăcat în bărbaţi”, spune Godsk. Să lucrezi în acest departament în Florida de Sud prezintă mai multe avantaje: “O mare siguranţă a locului de muncă iar în zonă sunt întotdeauna mai mulţi fugari”, spune Godsk.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata