FMI avertizează că firmele din statele emergente sunt supraîndatorate cu 3.000 de miliarde de dolari

22

Companiile din statele emergente, în frunte cu China, sunt supraîndatorate cu aproximativ 3.000 de miliarde de dolari, ceea ce riscă să declanșeze o criză a creditului și ieșiri de capital în economiile care au fost lovite deja de scăderea prețului la materii prime, a estimat miercuri Fondul Monetar Internațional în raportul său semestrial privind stabilitatea financiară mondială publicat la Lima, Peru, unde are loc adunarea generală anuală a FMI, transmite Reuters.

În raportul său, FMI avertizează că retragerea dezordonată a măsurilor de stimulare în economiile avansate ar putea declanșa ‘un cerc vicios de vânzări accelerare, răscumpărări și mai multă volatilitate’.

Rezerva Federală americană a anunțat că până la finele acestui an va majora dobânda de bază pentru prima dată în aproape un deceniu.

Împrumuturile companiilor sunt o problemă potențială pentru sectorul bancar, care este responsabil pentru mai mult de două treimi din creditele acordate acestor firme, susține FMI. Instituția adaugă că după mai mulți ani în care au acordat credite, multe din aceste bănci au rezerve diminuate de capital care să le protejeze împotriva creditelor neperformante.

‘Aceste evoluții fac economiile emergente mai vulnerabile la creșterea dobânzilor, aprecierea dolarului și creșterea aversiunii globale față de risc’, susține Gaston Gelos, directorul diviziei de analiză a stabilității financiare globale din cadrul FMI.

Avertismentul FMI vine după mai mulți ani în care dobânzile de politică monetară au fost menținute la un nivel apropiat de zero și mai multe programe masive de stimulare monetară în SUA și Europa destinate relansării creșterii economice.

‘Politicile monetare in economiile avansate trebuie să rămână relaxante’, consideră FMI. Instituția financiară internațională recomandă Fed să amâne momentul în care va majora dobânda până când va vedea semne suplimentare că inflația accelerează. În plus, creșterile ulterioare ar trebui să fie graduale și bine comunicate.

Marți, FMI și-a redus estimările privind creșterea economiei mondiale în acest an și anul viitor, atrăgând atenția asupra ‘riscurilor crescute’ legate de încetinirea economiei chineze și a altor mari state emergente. Conform celor mai recente estimări ale FMI, Produsul Intern Brut mondial ar urma să crească cu 3,1% în acest an și cu 3,6% în 2016, cu 0,2 puncte procentuale mai puțin decât estima în luna iulie a acestui an. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata