FMI este gata să ajute ţările afectate de tensiunile dintre Rusia şi Ucraina

18

Fondul Monetar Internaţional este gata să ajute ţările care ar putea fi afectate de orice efecte secundare de pe urma conflictului dintre Rusia şi Ucraina şi a sancţiunilor impuse de guvernele occidentale, a declarat miercuri directorul FMI, Kristalina Georgieva, transmite Reuters.

Cu prilejul unui eveniment organizat de Washington Post, Kristalina Georgieva a spus că în mod inevitabil sancţiunile vor întrerupe unele tranzacţii financiare precum şi funcţionarea sistemului financiar, în special în situaţia în care Rusiei îi va fi restricţionat accesul la reţeaua de tranzacţii financiare SWIFT.

În opinia sa, „Dacă ne vom afla în situaţia în care vor apărea efecte secundare care necesită un angajament mai mare din partea FMI pentru alte ţări, desigur că vom fi acolo. Avem o capacitate de împrumut de peste 700 de miliarde de dolari”, a spus Kristalina Georgieva.

Cu toate acestea, directorul FMI şi-a exprimat speranţa că se va ajunge la o soluţie diplomatică la această criză, care are deja un impact asupra preţurilor la energie şi reprezintă o ameninţare la adresa creşterii mondiale. Georgieva a reamintit că FMI are la dispoziţie 2,2 miliarde de dolari în programul de împrumut cu Ucraina, banii care pot fi distribuiţi începând de acum şi până în luna iunie, şi este gata să ofere un ajutor suplimentar dacă va fi nevoie, atât pentru Ucraina cât şi pentru alte ţări care ar fi afectat de conflict. FMI va ajuta la evaluarea impactului de pe urmă oricărui conflict şi va face recomandări statelor membre pe măsură ce criza evoluează, a spus Georgieva.

În altă ordine de idei, directorul FMI a apreciat că pandemia de COVID-19 rămâne principalul risc la adresa economiei mondiale şi contribuie deja la creşterea inflaţiei în multe ţări. În acest context, Georgieva a cerut multiplicarea eforturilor pentru creşterea gradului de vaccinare şi consolidarea apărării împotriva coronavirusului, subliniind că aceste eforturi vor ajuta economia să îşi revină mai rapid şi vor contracara inflaţia. Referindu-se la subiectul inflaţiei, şeful FMI a recunoscut că aceasta s-a dovedit a fi o problemă economică şi socială mai importantă decât se preconiza, adăugând că economiştii au subestimat impactul amânării consumului şi şocurilor climatice asupra preţurilor la alimente.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata