FMI: situaţia din Grecia influenţează negocierile de la Bucureşti

În Grecia, există două tipuri de probleme, respectiv situaţia finanţelor publice şi competitivitatea, iar autorităţile elene au elaborat un program de rezolvare a acestor probleme’, a explicat directorul Departamentului pentru Relaţii Externe al FMI, Caroline Atkinson.

Caroline Atkinson fusese întrebată, la o conferinţă de presă care a avut loc joi, de ce Fondul recomandă în continuare Greciei scăderea salariilor şi creşterea taxelor, care sunt măsuri care pot duce la recesiune, şi care au fost parţial cele care au dus la rezultate explozive în timpul crizei din Argentina (din 2001 – n. red.).

‘Finanţele publice ale Greciei aveau nevoie de consolidare, pentru că nu poţi continua să împrumuţi ca să finanţezi’, a spus Atkinson, care a precizat ca nimeni nu a impus nimic autorităţilor elene, care au fost cele care au elaborat un plan care să consolideze finanţele şi să reducă cheltuielile publice.

‘Ar trebui să adaug că măsurile de creştere a veniturilor includ şi un număr de măsuri administrative şi de lărgire a bazei de impozitare’, a mai spus Caroline Atkinson.

Directorul Departamentului pentru Relaţii Externe a mai precizat că nu poate comenta măsurile pe care FMI este gata să le ia pentru reducerea deficitului bugetar al României, dat fiind că la Bucureşti se află o misiune de evaluare.

În ceea ce priveşte influenţa situaţiei din Grecia asupra negocierilor de la Bucureşti dintre misiunea FMI, condusă de Jeffrey Franks, şi autorităţile române, Caroline Atkinson a precizat că ‘programele şi discuţiile cu diferite ţări sunt întotdeauna influenţate de evoluţiile din respectiva regiune’.

Pe de altă parte, în prezent Misiunea Fondului Monetar (FMI) aflată la Bucureşti a anunţat că analizează măsurile prezentate joi de preşedintele Traian Băsescu, informează un post de televiziune de ştiri.

Oficiali ai FMI aflaţi la Bucureşti studiază cifrele şi situaţiile prezentate de preşedintele Traian Băsescu şi declară că nu au solicitat statului român să ia măsuri de reducere a salariilor pentru diminuarea deficitului bugetar.

‘FMI doreşte să vadă România ieşind din criză’, a spus reprezentantul la Bucureşti al FMI.

Citește și
1 Comentariu
  1. Torch spune

    Grecia a elaborat un plan de masuri extrem de dure, mai ales pentru a convinge partenerii din zona euro si Fmi sa-i acorde ajutorul de 110 miliarde, care, fie vorba intre noi, este mai scump (dob. 5%) decat dau creditorii pentru propriile imprumuturi, deci un potential castig pentru acestia. Asta in cazul in care Grecia le va putea returna vreodata, respectiv, daca planurile de pe hartie vor avea rezultatele scontate. Si aici este un mare semn de intrebare. La noi, in schimb, soarta planului bazat numai pe trecerea efortului exclusiv pe spinarea paturii sarace este clara: esec total. Fara inchiderea drastica a canalelor prin care banul public se scurge in buzunarele profitorilor puterii si pe cheltuieli aiurea (publicitate desantata, sedii luxoase, masini extravagante, etc.), fara o restructurare si reprofesionalizare, incepand de la varf, a administratiei in sensul cresterii eficientei cu o paralela micsorare drastica a cheltuielilor, nici osansa de crestere a PNB. Ori tocmai ac est lucru nu se face, puterea nu vrea sa scape din mana gaina cu oua tot mai coclite.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata