Fostul premier georgian Vano Merabişvili, condamnat la o a doua pedeapsă cu închisoarea

27

Justiţia georgiană l-a condamnat joi pe Vano Merabişvili, fost premier în timpul mandatului ex-preşedintelui Mihail Saakaşvili, la patru ani şi jumătate de închisoare, aceasta fiind cea de-a doua pedeapsă cu închisoarea cu executare în cazul său în decurs de o lună, denunţată imediat de către avocatul său, Otar Kakhidze, ca fiind una politică, relatează AFP.

Merabişvili a fost declarat vinovat de un tribunal din Tbilisi pentru abuz de putere cu recurs la violenţă pentru că a ordonat poliţiei dispersarea unei manifestaţii a opozanţilor care încercau să perturbe o paradă militară.

”Hotărârea judecătorească face parte dintr-o mişcare de reprimare a opoziţiei de către guvern”, a declarat pentru AFP Otar Kakhidze.

Vano Merabişvili (45 de ani) este în detenţie de la arestarea sa, în mai 2013, în timp ce era secretar general al Mişcării Naţionale Unificate, partidul lui Saakaşvili, în opoziţie de la înfrângerea sa la alegerile legislative din 2012.

Interpelarea acestui aliat apropiat al preşedintelui Saakaşvili a relansat temerile referitoare la represalii politice în Georgia după schimbarea puterii.

Merabişvili a fost condamnat pe 17 februarie la cinci ani şi jumătate de închisoare pentru remunerarea, prin intermediul unor locuri de muncă fictive, a 22.000 de militanţi ai partidului său odată cu apropierea alegerilor legislative din octombrie 2012. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News