Fotbal: Cotidianul Le Monde, condamnat de instanţă la plata a 300.000 de euro clubului Real Madrid

Justiţia spaniolă a confirmat luni condamnarea cotidianului francez Le Monde la plata sumei de 300.000 de euro, reprezentând daune şi interese, către clubul spaniol de fotbal Real Madrid şi la 15.000 de euro clubului FC Barcelona pentru atingeri aduse dreptului la onoare dintr-un articol publicat în 2006 referitor la dopajul în fotbal, informează AFP.

Tribunalul suprem a confirmat condamnarea, în primă instanţă şi apoi în apel, a cotidianului francez şi a ziaristului Stephane Mandard, să despăgubească clubul cu 300.000 de euro, precum şi pe doctorul Alfonso del Corral, directorul serviciului medical al clubului madrilen, cu suma de 30.000 de euro.

Un articol publicat de jurnalul francez în decembrie 2006 şi intitulat „Dopaj: fotbalul după ciclism”, făcând o paralelă între Real Madrid, FC Barcelona şi doctorul spaniol Eufemiano Fuentes, care a fost condamnat în aprilie 2013 în afacerea de dopaj sangvin Puerto care a marcat lumea ciclismului profesionist.

Instanţa a apreciat că a existat „o atingere adusă dreptului la onoare” şi că deşi articolul „este indiscutabil de interes general, nu poate fi reţinută informaţia furnizată de Le Monde ca fiind adevărată, probele ziaristului fiind insuficiente”.

Conform instanţei, ziaristul „s-a limitat să publice ca fiind adevărate informaţii neverificate, în timp ce acestea puteau discredita grav clubul Real Madrid prin presupusa sa implicare în afacerea de dopaj sportiv cunoscută sub denumirea ‘operaţiunea Puerto'”.

Tribunalul suprem a mai condamnat cotidianul Le Monde la plata a 15.000 de euro reprezentând daune şi interese grupării FC Barcelona „pentru aceleaşi fapte”.

În ediţia din 8 decembrie 2006, jurnalul francez afirma că doctorul Fuentes ar fi avut legătură cu patru cluburi spaniole de fotbal: Real Madrid, FC Barcelona, Valencia CF şi Betis Sevilla. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata