Franţa: Anchetă extinsă asupra cheltuielilor suspecte ale campaniei lui Sarkozy din 2012

14

Justiția franceză și-a extins ancheta asupra campaniei prezidențiale a lui Nicolas Sarkozy din 2012 la alte cheltuieli suspecte în afara celor legate de societatea de comunicare Bygmalion, în valoare de peste zece milioane de euro, a declarat pentru AFP o sursă judiciară.

Parchetul din Paris a răspuns favorabil la 26 octombrie unei solicitări a judecătorilor care se ocupă de dosarul Bygmalion în care 13 persoane au fost deja inculpate și care se întreabă asupra destinației sumei de circa zece milioane de euro care figurau în bugetul partidului de dreapta UMP, rebotezat ulterior Republicanii.

Anchetatorii suspectează deja că în jur de 18,5 milioane de euro reprezentând cheltuielile pentru reuniunile din campania electorală a fostului președinte au fost imputate ilegal UMP, prin intermediul unor facturi false emise de un departament al Bygmalion, în condițiile în care ele ar fi trebuit să figureze în conturile de campanie.

Această fraudă ar avea drept scop mascarea unei explozii a bugetului, limitat de lege la 22,5 milioane de euro și care a fost totuși depășit. Existența fraudei a fost recunoscută de oficiali ai Bygmalion, precum și de Jérome Lavrilleux, la momentul respectiv director adjunct al campaniei și mâna dreaptă a secretarului general al UMP Jean-François Copé, care se află printre inculpați.

În schimb alte cadre ale UMP sau ale campaniei prezidențiale au negat că ar avea cunoștință de comiterea vreunei fraude.

Audiat de poliție în septembrie, Nicolas Sarkozy, care nu este inculpat în acest dosar și intenționează să candideze din nou la președinție în 2017 după eșecul din 2012 în fața lui François Hollande, a respins ideea că s-ar fi comis vreo neregulă, apreciind că ideea este o ‘farsă’.

Într-un interviu acordat Le Nouvel Observateur la 14 octombrie, Jérome Lavrilleux l-a acuzat pe fostul șef al statului că nu-și asumă responsabilitățile care îi revin. Apoi, cu prilejul unei confruntări cu ceilalți inculpați din dosar de la 9 octombrie, el a atras atenția asupra ‘numeroaselor zone de umbră din contabilitatea campaniei în numeroase domenii diferite’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata