Franţa: Lumea modei reacţionează la adoptarea legii care interzice recurgerea la modele excesiv de slabe

Lumea modei a taxat cu duritate adoptarea de către deputații francezi a legii care interzice angajarea unor modele excesiv de slabe, în cadrul unui efort de a combate anorexia, relatează AFP.

Legea — adoptată de camera inferioară a parlamentului vineri dimineața de către majoritatea socialistă, în pofida opoziției parlamentarilor conservatori — prevede pedeapsa cu închisoarea de până la șase luni și o amendă de 75.000 de euro pentru reprezentanții oricărei agenții de modelling care îi încalcă prevederile.

Sindicatul Național al Agențiilor de Modelling (Synam) a calificat drept „extrem de gravă” confuzia făcută între anorexie și scăderea în greutate a manechinelor.

„Este o înțelegere greșită a faptului că anorexia este o boală psihogenă (cauzată în principal de factori psihologici)”, a declarat pentru AFP Isabelle Saint-Felix, secretar general al Synam, care reprezintă patruzeci de agenții de modelling din Franța.

„Este un raționament puțin simplist să crezi că nu vor mai fi persoane anorexice dacă renunțăm la modelele foarte slabe”, a completat ea, făcând aluzie la faptul că unele modele au în mod natural o asemenea conformație.

Pentru Synam, votul de vineri al deputaților francezi riscă pe de altă parte să dezavantajeze agențiile de modelling franceze în raport cu agențiile concurente din străinătate, deși 90% din modelele care defilează pe podium și apar în revistele de modă sunt de alte naționalități.

Pe de altă parte, amintește AFP, adoptarea prevederilor votate de deputații francezi va fi definitivă doar după ce acestea vor fi aprobate și de către Senatul francez. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata