Franţa: trupe din 13 ţări africane au defilat pe Champs-Elysées

Militari din treisprezece ţări africane francofone au defilat miercuri dimineaţă la Paris, cu ocazia tradiţionalei parade de Ziua naţională a Franţei, relatează AFP.

Soldaţii au defilat pe Champs-Elysées în pofida vremii ploioase, în faţa unei mulţimi de oameni adunaţi pe trotuare şi a tribunei oficiale în care se aflau preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi şefii unor state africane, invitaţi de onoare la această ceremonie.

Defilarea aeriană a avioanelor Alpha Jet/Patrouille de France a deschis ceremoniile.

Apoi, detaşamente de câte treizeci de militari reprezentând cele treisprezece naţiuni africane au defilat pe ‘cel mai frumos bulevard din lume’. Cele 13 ţări africane reprezentate la acest eveniment sunt următoarele: Benin, Burkina Faso, Camerun, Republica Centrafricană, Congo, Gabon, Madagascar, Mali, Mauritania, Niger, Senegal, Ciad şi Togo.

Coasta de Fildeş, al cărei preşedinte Laurent Gbagbo este în relaţii reci cu Parisul din cauza amânării repetate a alegerilor prezidenţiale, este reprezentată prin ministrul apărării, dar nu participă la defilare.

‘Sărbătorim o legătură de sânge, legătura născută din contribuţia trupelor africane la apărarea şi eliberarea Franţei’, a afirmat preşedintele Nicolas Sarkozy într-un mesaj adresat participanţilor.

‘Mii de soldaţi veniţi din Africa au murit pentru Franţa în timpul celor două războaie mondiale’, a adăugat şeful statului francez.

Unele ONG-uri au denunţat posibila prezenţă a unor ‘criminali’ în contingentele africane prezente la defilare, dar ministrul apărării, Hervé Morin, a afirmat miercuri dimineaţă că nu are ‘nicio informaţie în acest sens’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata