Franţa va trimite „în următoarele ore” arme forţelor kurde din Irak

Franța va trimite ‘în următoarele ore’ arme în Irak ‘pentru a susține capacitatea operațională a forțelor angajate în lupta împotriva Statului Islamic’ /SI/, jihadiștii care avansează spre Bagdad, informează miercuri Palatul Elysée într-un comunicat, relatează AFP.

‘Pentru a răspunde nevoilor urgente exprimate de autoritățile regionale din Kurdistan, șefului statului francez François Hollande a decis, în acord cu Bagdadul, să trimită arme în următoarele ore’, a anunțat președinția franceză într-un comunicat.

Făcând referire la discuția ce a avut loc joi între președintele francez François Hollande și președintele Kurdistanului irakian, Massoud Barzani, Palatul Elysée a precizat că ‘Franța a luat deja măsurile necesare de mai multe zile pentru a susține capacitatea operațională a forțelor angajate împotriva SI’.

‘Situația catastrofală cu care se confruntă populația în regiunea Kurdistanul irakian necesită continuarea și amplificarea mobilizării comunității internaționale’, se arată în comunicat.

Franța intenționează astfel să aibă ‘un rol activ, furnizând, în cooperare cu partenerii săi și cu autoritățile irakiene, orice asistență necesară’. ‘Este esențial să fie creat rapid un guvern de uniune, reprezentativ pentru toate comunitățile irakiene, pentru a lupta eficient împotriva grupării Statul Islamic’, se precizează în comunicatul difuzat de Paris.

Londra va transporta de asemenea „material militar de la alte state” destinat forțelor kurde pentru a le ajuta să facă față ofensivei jihadiste din nordul Irakului, a anunțat marți un purtător de cuvânt al primului ministru britanic, David Cameron. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata