Frattini se pronunţă împotriva reducerilor de cheltuieli în serviciul diplomatic

4

Perspectiva grevei ambasadorilor italieni din 26 iulie generează tensiuni în guvernul de la Roma. Ministrul italian de externe, Franco Frattini, este împotriva reducerilor de cheltuieli în serviciul diplomatic, apreciind că este vorba de reguli absurde şi că este greşit să loveşti în organismele alese ale statului.

Un Frattini neobişnuit şi bătăios, comentează Corriere della Sera de marţi, care i-a luat un interviu şefului diplomaţiei italiene. Uneori lumea se prezintă diferită de cum te-ai aştepta. Astfel, Frattini părea, cu câteva ore înainte de a pleca spre Kabul, un „sindicalisť’ al ambasadorilor, este de părere ziarul menţionat. „În mod cert diplomaţii italieni dau ţării mai mult decât le dă ţara lor”, a declarat Frattini, în biroul său.

La începutul unei discuţii de circa o oră, Corriere della Sera l-a întrebat cum se simte între războiul din Afganistan şi o conflictualitate de acasă. Aceasta având în vedere că diplomaţii se pregătesc să facă grevă împotriva reducerilor de cheltuieli decise de guvern, la 26 iulie, cu alte cuvinte în ajunul celei de-a şaptea conferinţe care va reuni la Roma toţi ambasadorii italieni.

Titularul Palatului Farnesina, obişnuit să-şi dozeze ofensivele, a folosit expresii care nu-i sunt caracteristice, notează ziarul. „Am văzut reguli absurde, cum ar fi aceea de a plăti preţul unei promovări cu cote ale celui de-al treisprezecelea salariu, o ipoteză imediat eliminată de Silvio Berlusconi. Sau un sistem pe baza căruia un diplomat nepromovat ar trebui să contribuie la finanţarea promovării colegului. O absurditate”, a afirmat Frattini.

Şeful diplomaţiei italiene nu pune în discuţie necesitatea de a face economii, ci critică modalităţile găsite: „A fost un răspuns greşit la o cerinţă corectă. Este greşit să loveşti diplomaţia italiană”.
Înainte de aprobarea unui amendament în Senat, decretul-lege privind finanţele prevedea că ambasadorii nu vor putea rămâne în serviciu peste vârsta de 65 de ani, eliminând orice derogare.

Acest lucru însemna ca ambasadorul de la Washington, Giulio Terzi, care stabileşte o reţea de relaţii cu administraţia Obama, să fie rechemat anticipat. Frattini a regretat slaba cunoaştere a instituţiilor din partea celor care au elaborat norma.
Întrebat de ziar dacă duritatea sa se manifestă în apropierea grevei ambasadorilor şi dacă şi-a susţinut poziţia şi în Consiliul de Miniştri, Frattini a amintit discuţia aprinsă cu ministrul economiei, Giulio Tremonti. Potrivit ziarului, pare mai degrabă începutul şi nu sfârşitul demersului privind reducerea cheltuielilor pentru 2010.

În 2009, Ministerul de Externe dispunea de 0,23% din bugetul statului. În 2008, de 0,25%. În prezent, elita diplomaţiei – cei 28 de ambasadori – au scris o scrisoare preşedintelui Italiei, Giorgio Napolitano, premierului Silvio Berlusconi, ministrului economiei Tremonti şi preşedinţilor celor două Camere. Resortul care i-a determinat să facă acest lucru a fost reprezentat de noutăţile privind aşa¬numitele „promovări albe”, avansări în carieră cărora nu le corespund însă şi bani în plus. Ambasadorii au avertizat că reducând cheltuielile în acest fel se aduc prejudicii statului.

În loc să se opună demersului lor, Frattini a remarcat: „Au ridicat o temă serioasă. Să afirmi că acest lucru va fi compensat prin reducerea salariilor celor nepromovaţi? Dacă va deveni lege, cred că Curtea Constituţională va face dreptate”.
Afirmaţii neobişnuite pentru un ministru al lui Berlusconi, subliniază ziarul. „Se vor încălca grav drepturile legate de evoluţia în carieră. Este greşit şi sper ca acest lucru să poată fi corectat înainte de intrarea în vigoare a normei, în ianuarie 201ľ’, a mai precizat Frattini.

În ceea ce priveşte pensionările de urgenţă, Frattini a apreciat că „ar fi fost absurd să se stabilească o limită prin care să pensionezi la 65 de ani un ambasador la Washington sau la Beijing. Să aplici o normă în mod brusc ar fi creat probleme totodată cu ţările de acreditare. În plus, statul investeşte într-un diplomat, iar dacă acesta este trimis astfel la pensie se destructurează o parte din stat.

Se creşte vârsta de pensionare din cauza tendinţei demografice dar ea se reduce la profesioniştii în care statul a investiť’, a relevat şeful diplomaţiei italiene. Legea spune în prezent că pentru a menţine în serviciu unul dintre aceşti ambasadori până la 67 de ani va trebui să se renunţe la trei angajări de tineri, şi nici acest lucru nu este ideal. Frattini îl apreciază drept o altă absurditate, în contextul în care creşte organigrama pentru serviciul diplomatic european. „Suntem puşi să alegem între a ne tăia mâna dreaptă sau stângă”, consideră el.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata