Gabriel Grecu încerca să obţină informaţii militare secrete destinate NATO

Diplomatul român Gabriel Grecu, acuzat de spionaj în Rusia, a fost reţinut într-un centru comercial din Moscova în timp ce lua „un pachet” cu informaţii militare secrete, lăsat la camera de bagaje de un cetăţean rus, a relatat postul de televiziune Rossia-24, sugerând că datele „nu erau destinate doar Bucureştiului”.

„Totul s-a întâmplat în unul din centrele comerciale din vestul Moscovei. Tentativa de transmitere a informaţiilor secrete cu caracter militar a fost înregistrată de camerele video. În cadrele filmate se poate vedea cum un bărbat lasă în camera de bagaje un pachet negru. Peste un timp oarecare, coletul este luat de angajatul Serviciului de Informaţii Externe al României – Gabriel Grecu.

După câteva minute, forţele operative l-au prins în flagrant. Agentul avea la el echipamente de spionaj”, a indicat postul de televiziune Rossia-24. „Se pare că datele pe care Grecu a încercat să le obţină în Rusia erau destinate nu doar Bucureştiului, membru al NATO din 2004. Iar statele membre ale Alianţei sunt angajate printr-un acord privind schimbul de informaţii”, a comentat postul public.

Gabriel Grecu a fost declarat persona non grata şi trebuie să părăsească Rusia în cursul a 48 de ore. Potrivit Serviciului rus de Informaţii, Grecu lucra în capitala rusă „sub acoperire diplomatică” şi deţinea funcţia de prim-secretar al departamentului politic din cadrul Ambasadei României de la Moscova. Reţinerea diplomatului român intervine după scandalul de spionaj dintre Moscova şi Washington, din iulie, încheiat printr-un schimb de spioni.

10 agenţi ruşi, expulzaţi din SUA pentru activităţi de spionaj în favoarea Rusiei, au fost schimbaţi cu patru deţinuţi graţiaţi anterior de preşedintele rus Dmitri Medvedev, după ce li s-a impus să-şi asume vina de ‘trădare de ţară’: expertul pe probleme nucleare Igor Sutiaghin, plus trei foşti ofiţeri de informaţii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata