George Soros a câştigat după ce a mizat pe scăderea acţiunilor Deutsche Bank

Miliardarul George Soros a dat lovitura după ce a pariat că acţiunile băncii germane Deutsche Bank vor scădea în urma deciziei Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană, informează DPA.

Potrivit informaţiilor publicate în Monitorul Oficial din Germania, imediat după votul de vineri din Marea Britanie, fondul Soros Fund Management a luat o poziţie short pentru aproximativ şapte milioane de acţiuni Deutsche Bank în valoare de 100 milioane de euro.

Într-o vânzare de tip „short”, investitorii acceptă să vândă acţiuni pe care nu le deţin încă în speranţa că vor putea să le cumpere ulterior la un preţ mai mic. Diferenţa de preţ reprezintă profitul sau pierderea, dacă pariul dă greş.

În cazul lui George Soros, pariul pe Deutsche Bank a fost unul profitabil în condiţiile în care luni, la închiderea tranzacţiilor, acţiunile Deutsche Bank pierduseră aproximativ 20% din valoare.

Anterior, un purtător de cuvânt al lui George Soros a declarat că miliardarul nu a pariat împotriva lirei sterline înaintea votului privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar că a făcut profit de pe urma altor pariuri care au legătură cu rezultatul votului.

În 1992, Soros a făcut profit de un miliard de lire de pe urma pariurilor pe lira sterlină. Atunci, Soros a utilizat fondul Quantum Fund pentru a paria că lira sterlină este supra-evaluată în raport cu marca germană. Speculaţiile lui Soros au forţat Guvernul britanic John Major ca în data de 16 septembrie 1992, denumită popular „miercurea neagră” (Black Wednesday), să retragă lira sterlină din mecanismul European Exchange Rate Mechanism (ERM) pentru că nu a putut menţine lira la nivelul convenit în limitele ERM. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: AP

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata