Germania promite UE că va reveni la austeritate bugetara după criză

Angela Merkel, reconfirmata miercuri (28 octombrie 2009) in functia de cancelar al Germaniei pentru inca un mandat de patru ani, a promis ca austeritatea bugetara va fi din nou o prioritate dupa ce va trece criza, acesta fiind un mesaj in directia partenerilor sai europeni, relateaza AFP.

Dna Merkel a indicat ca a discutat pe aceasta tema cu Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogrupului (tarile din “zona euro”). “Suntem de acord: când va trece criza, chestiunea Pactului de stabilitate si crestere economica va fi una de importanta capitala”, a declarat dna Merkel la televiziunea publica.
Totusi, pentru moment, Berlinul, unde de astazi se afla la putere o coalitie de centru-dreapta formata din conservatori si liberali, va lasa deficitele sa actioneze in favoarea stimularii cresterii economice.

Noua echipa guvernamentala germana a promis reduceri de impozite de circa 20 miliarde de euro anul viitor si de 24 miliarde de euro pe an incepând din 2011, care vor fi finantate, cel putin la inceput, din imprumuturi. Juncker si-a exprimat public preocuparea in legatura cu alegerea facuta de Germania, adepta din punct de vedere istoric a austeritatii bugetare.

“Daca politica bugetara germana nu mai este solida, atunci alte tari membre ale UE isi permit libertat”, a declarat Juncker in editia de miercuri (28 octombrie 2009) a cotidianului Handelsblatt. Presedintele Germaniei, Horst Koehler, si-a exprimat dorinta, cu ocazia ceremoniei de investire a noului guvern, de a se acorda o atentie politica sustinuta si de a se actiona in directia reducerii datoriei.

El a avertizat guvernul in legatura cu “sperantele nerealiste privind cresterea economica”. Berlinul conteaza in mare masura pe cresterea economica pentru a umple gaurile din bugetul sau, un pariu despre care Angela Merkel a recunoscut la inceputul saptamânii ca este riscant.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata