Germania va extinde dubla cetăţenie pentru copiii străinilor

Conservatorii cancelarului Angela Merkel (CDU/CSU) şi partenerii lor de coaliţie, social-democraţii (SPD), au convenit joi să extindă posibilitatea dublei cetăţenii pentru copiii străinilor din Germania, informează vineri AFP.

Potrivit acordului, copiii străinilor din afara Uniunii Europene, dar născuţi în Germania, pot obţine cetăţenia germană, în plus faţă de cea a părinţilor, dacă au trăit opt ani în Germania, dacă au mers la şcoală timp de şase ani în ţară sau dacă pot face dovada unei calificări profesionale sau a unei diplome universitare obţinute în Germania.

Acordul a fost anunţat joi de ministrul social-democrat (SPD) al justiţiei, Heiko Maas, şi de ministrul conservator (CDU) de interne, Thomas de Maiziere. Această prevedere a fost una dintre condiţiile SPD pentru a accepta să intre într-un guvern de coaliţie cu conservatorii.

‘Am găsit o soluţie bună pentru dubla cetăţenie’, a declarat Heiko Maas, într-un comunicat publicat pe site-ul Ministerului de Justiţie. ‘Tinerii a căror viaţă s-a scris în Germania nu vor mai fi obligaţi mult timp să se rupă de rădăcinile lor’, a adăugat el.

De această măsură vor beneficia în primul rând copiii imigranţilor turci, cea mai mare dintre comunităţile de străini din Germania, care numără aproximativ trei milioane de persoane, în cea mai mare parte născute în Germania. Cetăţenii Uniunii Europene şi ai Elveţiei pot deja primi dublă cetăţenie după opt ani petrecuţi în Germania. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata