Germania va sincroniza retragerea din Afganistan cu SUA, spune ministrul

Germania se va potrivi cu planurile SUA pentru retragerea trupelor din Afganistan, a declarat ministrul Apărării Annegret Kramp-Karrenbauer, adăugând că se așteaptă la o decizie NATO în acest sens după o sesiune specială a alianței, miercuri.

Președintele american Joe Biden va anunța o retragere completă a SUA din Afganistan miercuri, până la 11 septembrie, potrivit unor oficiali de rang înalt din Washington. Aceasta va închide cartea despre cel mai lung război al Americii, deși criticii avertizează că pacea nu este asigurată decât după două decenii de lupte.

Miniștrii de externe și de apărare ai NATO vor discuta problema la o întâlnire video după-amiază, prezidată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și cu miniștrii de apărare și de externe ai SUA prezenți la sediul alianței militare din Bruxelles.

„Am spus întotdeauna că intrăm împreună și ieșim împreună”, a declarat Kramp-Karrenbauer pentru televiziunea publică germană ARD. „Susțin o retragere ordonată și mă aștept să decidem acest lucru astăzi (la NATO)”.
Aceasta ar însemna, de asemenea, că Germania, ca parte a NATO, își va sincroniza planurile de retragere cu cele ale Statelor Unite, a spus ea.

Cu aproximativ 1.000 de soldați, Germania are al doilea cel mai mare contingent desfășurat în Afganistan după Statele Unite.

O coaliție de trupe conduse de NATO în Afganistan va părăsi țara în coordonare cu o retragere planificată a SUA până la 11 septembrie, a declarat miercuri diplomatul de la Washington, înaintea unui anunț oficial despre sfârșitul celor două decenii de lupte.

Aproximativ 7.000 de forțe non-americane din țările NATO, dar și din Australia, Noua Zeelandă și Georgia, depășesc cei 2.500 de soldați americani din Afganistan, dar se bazează în continuare pe sprijinul aerian, planificarea și conducerea SUA pentru misiunea lor de instruire.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata